Αύξηση των ποσοστών αναπηρίας στο Ρέθυμνο

1916292.jpg

Κατά την τετραετία 2010 – 2014, παρατηρήθηκε αύξηση των ποσοστών αναπηρίας, αύξηση της πολυνοσηρότητας, γεγονός που συνεπάγεται και αύξηση του κόστους φροντίδας υγείας παρατηρήθηκε, σύμφωνα με Κοινωνική Έρευνα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Η έρευνα είχε στόχο να εντοπιστούν τα πρόσωπα εκείνα που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, μία κοινωνική παροχή που απευθύνεται σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα και προβλήματα υγείας (αναπηρία >67%), παράλληλα, όμως, να διαπιστωθούν τα ποσοστά αύξησης που καταγράφονται στις ευάλωτες ομάδες.

Από την έρευνα, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μαρία Καββάλου και την κοινωνιολόγο της Υπηρεσίας Καλλιόπη Μαρκάκη, η αναπηρία αυξάνεται και στις μικρές ηλικίες που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Μάλιστα, οι ευάλωτες ομάδες χρήζουν μεγαλύτερης στήριξης από το κοινωνικό κράτος, το οποίο στην χώρα μας εμφανίζει μια ιδιαίτερα χαμηλή αναδιανεμητική επίδραση την ίδια ώρα που ο ρόλος των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός, για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και την έγκαιρη παρέμβαση αποφυγής δυσάρεστων για την δημόσια υγεία φαινομένων.

Η έρευνα είχε γεωγραφική κάλυψη, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι: «Οι δικαιούχοι καρτών αυξήθηκαν κατά 3,2% το 2014 συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Υπήρξε σημαντική αύξηση (17%) στα ποσοστά αναπηρίας των ατόμων που ανήκουν στην κλίμακα 80% έως 90% αναπηρία. Παρατηρήθηκε αύξηση κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Διαπιστώθηκε αυξητική τάση νοσηρότητας που εμφανίζουν και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες με την πιο μεγάλη τάση να συγκεντρώνει η ηλικιακή ομάδα των 46 – 64 ετών».

Όσον αφορά την ηλικιακή σύνθεση και τα νοσήματα παρατηρείται αύξηση των ψυχικών, νευρολογικών νοσημάτων και του καρκίνου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως σε εκείνες που ανήκουν στην κλίμακα «26 – 45». Μάλιστα, εξαιτίας του εισοδηματικού περιορισμού που θέτει η νομοθεσία οι κάτοχοι ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα με το προφίλ της αναπηρίας όπως αυτό εμφανίστηκε, στην παρούσα έρευνα.

Συνολικά, μελετηθήκαν 1260 άτομα δικαιούχοι δελτίου μετακίνησης (584 γυναίκες, 678 άνδρες), ηλικίας 2 έως 100 ετών, ενώ έγινε αναδρομική μελέτη για τα έτη 2010 έως 2014 των δικαιούχων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *