Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας από τη χειρωνακτική εργασία

 
Η χειρωνακτική και γενικότερα η εργασία που απαιτεί αυξημένη σωματική δύναμη αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Δημοσθένη Παναγιωτάκο, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας «EuroPRevent 2013» στη Ρώμη, αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 250 ασθενών που είχαν πάθει το πρώτο εγκεφαλικό, 250 που είχαν πάθει το πρώτο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και, για λόγους σύγκρισης, άλλων 500 υγιών ατόμων.

Με βάση μια κλίμακα από το 1 (σωματικά απαιτητική εργασία) έως το 9 (καθιστική/διανοητική εργασία), η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έπαθαν το εγκεφαλικό και το καρδιακό επεισόδιο, έκαναν κάποιο επάγγελμα που τους επιβάρυνε περισσότερο σωματικά. Όσοι ασχολούνταν σε λιγότερο σωματικά απαιτητικές εργασίες, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο ή ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Όπως είπε ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, τα άτομα με σωματικά απαιτητικές και χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να θεωρούνται κατ’ εξοχήν ομάδα κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Όπως επεσήμανε, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα διαρκές σωματικό στρες, που πιθανώς εξηγεί γιατί η σκληρή σωματική εργασία είναι επιβαρυντική για την καρδιά.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να εξισωθεί με την πιο ήπια και αραιή σωματική άσκηση που οι γιατροί συνιστούν για λόγους υγείας και η οποία δεν γεννά το ίδιο στρες. Επιπλέον, πρόσθεσε, η σκληρή χειρωνακτική εργασία συχνά δεν πληρώνεται καλά, με συνέπεια οι εργαζόμενοι σε αυτά τα επαγγέλματα να μην έχουν συνήθως την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα.

Μια δεύτερη μελέτη, από Βέλγους και Δανούς ερευνητές, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, επιβεβαιώνει ότι η έντονη σωματική εργασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Ελς Κλέις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Γάνδης, που μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 μεσήλικων ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έκαναν σωματικά απαιτητική δουλειά, είχαν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδίως αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και στον ελεύθερο χρόνο τους, επειδή έτσι επιβαρύνουν κι άλλο τον οργανισμό τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *