Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για ηλικιωμένους με γνωστική διαταραχή

D229AA29A34C0D983AD67D37CD760C52.jpg

  Οι άνθρωποι που εμφανίζουν ήπια γνωστική διαταραχή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής επιδημιολόγο Μαρία Βασιλάκη της Κλινικής Mayo των ΗΠΑ.

Η έρευνα, που επιχορηγήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια, πραγματοποιήθηκε σε 862 άτομα με ενδείξεις έκπτωσης γνωστικών λειτουργιών, καθώς και σε 1.292 ανθρώπους που δεν είχαν τέτοια προβλήματα, όλοι ηλικίας 70 έως 89 ετών.

Η μελέτη διήρκεσε έξι χρόνια και οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σχετικές μνημονικές και άλλες γνωστικές δοκιμασίες στην αρχή της έρευνας, οι οποίες, στη συνέχεια, επαναλαμβάνονταν κάθε 15 μήνες, ώστε να ελέγχεται η εξέλιξη και τυχόν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους.

Μέσα στην εξαετία, πέθαναν 331 άνθρωποι από την πρώτη ομάδα με ήπια γνωστική διαταραχή, καθώς και 224 από τη δεύτερη ομάδα των υγιών. Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα.

Η ήπια γνωστική διαταραχή, που συχνά θεωρείται πρόδρομος της νόσου Αλτσχάιμερ, εμφανίζεται με δύο διαφορετικές μορφές: στην πρώτη ξεχωρίζουν τα προβλήματα μνήμης, ενώ στη δεύτερη κατηγορία η μνήμη μένει ανέπαφη, αλλά συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα νοητικής εκφύλισης (γλωσσικά, μειωμένης προσοχής, αδυναμίας λήψης αποφάσεων κ.α.). Η μελέτη της κ. Βασιλάκη είναι μία από τις πρώτες που δείχνει ότι οι πάσχοντες που δεν έχουν έκπτωση μνήμης, κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ από πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους έχουν και πρόβλημα μνήμης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου αφορά όσους έχουν ήπια γνωστική διαταραχή αλλά χωρίς προβλήματα μνήμης, οι οποίοι εμφανίζουν υπερδιπλάσια πρόωρη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν έχουν καθόλου ήπια γνωστική διαταραχή. Όσοι έχουν ταυτόχρονα ήπια γνωστική διαταραχή και προβλήματα μνήμης, εμφανίζουν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν έχουν ήπια γνωστική διαταραχή.

«Θα συνεχίσουμε να μελετούμε το πώς και το γιατί, όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην έκπτωση της μνήμης, στα γνωστικά προβλήματα και στον θάνατο, πλησιάζοντας έτσι βήμα-βήμα κάθε φορά προς τις απαντήσεις», δήλωσε η Βασιλάκη, η οποία είναι επίσης συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το οποίο και αποφοίτησε. Στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό της στην επιδημιολογία (2006) από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *