Αυτός θα είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ

1466A006B6590D3E288777A22DBEE2CD.jpg

  Όλες τις αλλαγές με στόχο τη δημιουργία του «νέου» ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας που θα φέρει αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία και περίθαλψη περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα είναι επιφορτισμένος με την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι αφαιρείται από τον ΕΟΠΥΥ ο ρόλος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Ωστόσο, ο Οργανισμός παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η ονομασία του νέου οργανισμού θα είναι Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και θα περιλαμβάνει ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη: τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας αποκόπτονται από τα δημόσια νοσοκομεία και υπάγονται μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η τελική απόφαση για αυτό λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού

Σημαντικό ρόλο στο νέο σύστημα θα παίζει και ο οικογενειακός γιατρός. Μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα λειτουργούν ως φίλτρο των προσερχόμενων περιστατικών ώστε να μη συνωστίζονται άπαντες στα νοσοκομεία. Στα τρία αυτά σημεία θα αξιολογούνται τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι έχουν είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αλλάζουν οικογενειακό γιατρό μια φορά το χρόνο.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους και να υπογράψουν συμβάσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με το φορέα όπως ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Έως ότου όμως, μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς
διαθεσιμότητας για έναν μήνα. Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 μέρες, θα έχουν συνάδελφοί τους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όσοι έχουν σύζυγο ο οποίος επίσης τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας κτλ.). Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ.

Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης των εργαζομένων οι γιατροί αξιολογούνται και κατατάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις γιατρών και οδοντιάτρων που δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και υπογράφηκαν οποτεδήποτε στο παρελθόν παύουν να ισχύουν.

Σημειώνεται, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *