Αυτοκτονικές συμπεριφορές και ο ρόλος των social media

429BF88E3FE6E79E6254871AEB39F7C9.jpg

  Μια έρευνα γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ρόλο που αυτά παίζουν αναφορικά με τις αυτοκτονικές συμπεριφορές στα παιδιά επισημαίνει, ότι «τα social media εξιδανικεύουν και εμφανίζουν ως φυσιολογικές τις συμπεριφορές αυτές».

Τα ποσοστά αυτοκτονιών στα παιδιά στην Αυστραλία τρομάζουν: κάθε εβδομάδα αυτοκτονεί ένα παιδί, ενώ περίπου 50 με 60 παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με αυτοκαταστρεπτικές τάσεις.

Θορυβημένη από τα ανησυχητικά αυτά ποσοστά η Επιτροπή για τα Παιδιά και τους Νέους Ανθρώπους στο Κουήνσλαντ έδωσε στη δημοσιότητα μερικές παρατηρήσεις, στις οποίες κατέληξε ερευνώντας το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των νέων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Australian τα αγόρια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτοκτονικές τάσεις και να θέσουν σε τέρμα τη ζωή τους σε σχέση με τα κορίτσια.

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει πως πολλά παιδιά κατάφεραν να αυτοκτονήσουν αφού αναζήτησαν τις «κατάλληλες» οδηγίες στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι καθοδηγούνται από την αίσθηση κοινωνικής μόχλευσης και αθανασίας που πιστεύουν ότι θα τους προσδώσει μια τέτοια ενέργεια.

Υπάρχουν αποδείξεις, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι μία έφηβη έδωσε τέρμα στη ζωή της όταν είδε την «ανταπόκριση» που είχε ο θάνατος ενός άλλου παιδιού στο διαδίκτυο, με το συλλυπητήριο μήνυμα ενός χρήστη να λαμβάνει 190 «likes».

«Η γνώση μιας αυτοκτονίας μπορεί να ερμηνευθεί σαφώς μια κοινωνική θέση, αλλά ακόμη περισσότερο η συμβολή και η συμμετοχή στην κοινή θλίψη. Υπάρχει ενός είδους κοινωνικής ανταμοιβής γι’ αυτή τη συμπεριφορά» αναφέρει ακόμη η έκθεση.

Περισσότεροι από 2.000 νέοι έχουν εγγραφεί σε ιστοσελίδες που στήθηκαν στη μνήμη παιδιών που αυτοκτόνησαν στο Κουήνσλαντ, παρότι η πλειοψηφία αυτών δε γνώριζε καν τα παιδιά αυτά. Το νούμερο αυτό είναι πέντε φορές πιο υψηλό από τον αριθμό των ανθρώπων που θα «εκτίθεντο» φυσιολογικά στην είδηση μιας αυτοκτονίας στην κοινότητα.

«Η άμεση ανταπόκριση και έκφραση συναισθημάτων θλίψης, συγκίνησης και αγάπης σημαίνει ότι οι νέοι άνθρωποι συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες που τους εκθέτουν στις αυτοκτονικές συμπεριφορές, όπως η αναζήτηση σελίδων στο διαδίκτυο για όσους έχουν αυτοκτονήσει. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα forums, το περιεχόμενο των οποίων εξιδανικεύει και εμφανίζει ως φυσιολογικές τις αυτοκτονικές συμπεριφορές».

Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, το διάστημα 2007-2013 καταγράφηκαν 18.277 εισαγωγές νέων ανθρώπων, ηλικίας 3 έως 17 ετών, με αυτοκαταστροφικές τάσεις σε νοσοκομεία.Από αυτά τα 333 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των τραυμάτων που είχαν προκαλέσει στον εαυτό τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *