Αυτό είναι το νέο υποκατάστατο της ζάχαρης

Ζάχαρη, ο λευκός φίλος και εχθρός μας. Προσφέρει ευχαρίστηση αλλά είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατανάλωσή της πάνω από το επιτρεπτό όριο είναι επιβλαβής: καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτης, τερηδόνα στα δόντια και ουλίτιδα. Για όποιο λόγο κι αν έχουμε αποφασίσει να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας ή να την περιορίσουμε, μπαίνουμε σε διαδικασία να την «αντικαταστήσουμε».

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά φυσικά ή τεχνητά υποκατάστατα που κυκλοφορούν αλλά θέλουν προσοχή στο τρόπο χρήσης τους και στις θερμίδες που περιέχουν (μέλι, φρουκτόζη, μελάσα, στέβια, σιρόπι βύνης και σφενδάμου).

Η μπραζείνη κάνει δυναμική είσοδο, ως νέο υποκατάστατο της ζάχαρης. Δεν έχει θερμίδες, είναι έντονη όπως η ζάχαρη, έχει την ίδια γεύση και έρχεται να «ταράξει τα νερά» της βιομηχανίας.

To γλυκαντικό θα κυκλοφορήσει στην αγορά με το όνομα «Cweet» – παραφθορά της αγγλικής λέξης sweet (=γλυκό). Η γλυκιά πρωτεΐνη απομονώνεται στους αποξηραμένους καρπούς του φυτού Pentadiplandra Brazzeana και η ανακάλυψή της έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν το 1994. Η μπραζείνη φαίνεται ότι δεν έχει τοξικότητα όπως άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον εταιριών ποτών και τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθυντής ερευνών της Natur Research Ingredients, Νόρμαν Μάιλς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πάντα θα υπάρχει περιθώριο στην αγορά για τα τεχνητά γλυκαντικά. Το Cweet δεν πιστεύω ότι θα αντικαταστήσει τη σουκραλόζη και την ασπαρτάμη. Θα παρέχει απλά τόσο στις εταιρείες τροφίμων όσο και στους καταναλωτές μια πιο φυσική επιλογή».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *