Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα για το κάπνισμα

Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά χρήσης προϊόντων καπνού, ακόμη και στις πολύ νεαρές ηλικίες και, παράλληλα, νοσηρότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα.Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα με επέκταση και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Υπολογίζεται, είπε, ότι κατά τον 20ό αιώνα έχει προκαλέσει περί τους εκατό εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ στις μέρες μας προκαλεί ετησίως έξι εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση, ανέφερε στη συνέχεια, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα με επέκταση και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως είπε μεταξύ άλλων στο 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο  στα Τρίκαλα η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη,  σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι το κάπνισμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και δύσκολα καταπολεμούμενες εξαρτήσεις.

Το 2016 ψηφίστηκε ο Ν. 4419,που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σε σχέση με την παραγωγή, προώθηση, παρουσίαση και πώληση καπνικών προϊόντων, μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού, φυτικών προϊόντων για κάπνισμα αλλά και του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παράλληλα, η πολιτεία, και ιδίως το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει και προωθεί δράσεις για την ευαισθητοποίηση κατά των εξαρτήσεων, και ιδίως του καπνίσματος και του ατμίσματος, και κάνει παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με συστηματικό τρόπο, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και, στοχευμένα, σε επιμέρους ηλικιακές ομάδες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, επίσης το υπουργείο Παιδείας, όπως τονίστηκε από την υφυπουργό, αγκαλιάζει δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη γενικά του εθισμού και των εξαρτήσεων και, ειδικότερα, της χρήσης προϊόντων ή υποκατάστατων καπνού.

Διαβάστε ακόμη...