Αύξηση στους χρήστες κάνναβης που ζητούν θεραπεία στην Ελλάδα

Οι μακροχρόνιοι χρήστες ηρωίνης και οπιοειδών παραμένουν η κύρια ομάδα συμμετεχόντων στο ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και παρουσιάζουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα παραμένει η εργασιακή τους αποκατάσταση, στην τελευταία φάση του προγράμματος, καθώς επτά στους δέκα είναι άνεργοι.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, του πρώτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια λειτουργίας, έχοντας υποστηρίξει μέχρι σήμερα περίπου 7.000 χρήστες και 8.000 άτομα του στενού τους περιβάλλοντος. Διαπιστώνεται ωστόσο ότι «με την πάροδο των ετών, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια μεταβάλλονται, αφού στους ενήλικες έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών που ζητούν θεραπεία για τη χρήση κάνναβης, από 9% το 2007 σε 38% το 2017».

Μάλιστα, στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη ξεπερνά το 90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για νέους ανθρώπους που παραμένουν στην εκπαίδευση ή είναι ενταγμένοι στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία που μετα δίδει το ΑΠΕ, αυξάνονται τα αιτήματα που αφορούν άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ και το διαδίκτυο.

Για τη συμπλήρωση των 35 χρόνων του το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη οργανώνει γιορτή γενεθλίων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή ολοκλήρωσης της θεραπείας των μελών της.

Διαβάστε ακόμη...