«Αθώο» το φυλλικό οξύ

 
Ασφαλής κρίνεται, τελικά, η βιταμίνη Β9, γνωστή περισσότερο ως φυλλικό οξύ, η οποία, πριν μερικά χρόνια είχε τεθεί στο μικροσκόπιο ως «ύποπτη» για πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου. Νεότερη μελέτη καθησυχάζει, λοιπόν, ότι όσοι παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέως, κυρίως οι έγκυες, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.


Τα καθησυχαστικά συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη σε 50.000 άτομα και έρχονται να ανατρέψουν τις υποψίες που είχαν προκύψει το 2.007 από αντίστοιχη μελέτη Καναδών ερευνητών.

Ασφαλές και απαραίτητο το φυλλικό οξύ, ιδίως σε εγκύους

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», αφού σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά από τη συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αντιθέτως μάλιστα…Επισημαίνεται, λοιπόν, μεταξύ άλλων, ότι αν το φυλλικό οξύ ληφθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρών με προβλήματα, λ.χ. με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα όπως δισχιδή ράχη.

Και, εν τέλει, ο μόνος προβληματισμός για τη συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέως έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να «σκεπάζει» τα συμπτώματα αναιμίας σε μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους.

Καθησυχαστικοί οι ερευνητές

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισαν «καθησυχαστικά» τα ευρήματα, τονίζοντας ότι «αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα».

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, το φυλλικό οξύ ήδη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη από τη λήψη του είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *