Έξι ασθένειες που προδίδουν τα χέρια σας

Το σώμα εκφράζεται σε ορισμένα σημεία και προειδοποιεί. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε και να δίνουμε σημασία σε αυτές τις ενδείξεις και την εξέλιξη που έχουν ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Τα χέρια, είναι το όργανο του σώματος που μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα σοβαρών παθήσεων. Από το μήκος  των δαχτύλων έως τη δύναμη της λαβής, αποκαλύπτουν :

Τρέμουλο – Πάρκινσον

Το τρέμουλο των χεριών μπορεί να οφείλεται σε «αθώες» αιτίες όπως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή να αποτελεί παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Όταν όμως είναι επίμονο και δυσκολεύει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων καλό είναι να αξιολογείται από ειδικό. Ειδικά το τρέμουλο μόνο στο ένα χέρι αποτελεί συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα του Πάρκινσον.

Εφίδρωση στις παλάμες – Υπεριδρωσία

Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα στις παλάμες είναι χαρακτηριστική στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Μια άλλη εξήγηση είναι η υπεριδρωσία, πάθηση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων. Στα περισσότερα άτομα με υπεριδρωσία, η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα διαπιστώνεται μόνο σε ένα ή δύο συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες, οι παλάμες ή τα πέλματα. Η υπεριδρωσία αντιμετωπίζεται συνήθως με ισχυρά συνταγογραφούμενα ανθιδρωτικά ή και με μπότοξ.

Αδύναμη λαβή- καρδιοπάθεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση Lancet και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 140.000 ενήλικες από 17 χώρες, η εξασθένηση της δύναμης λαβής υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης από ένα τέτοιο επεισόδιο.

Μήκος δαχτύλων – Αρθρίτιδα

Οι γυναίκες στις οποίες ο δείκτης (το δεύτερο δάχτυλο) είναι μικρότερος σε μήκος από τον παράμεσο (το τέταρτο δάχτυλο) διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα σε σύγκριση με αυτές που έχουν μακρύτερο δείκτη παρά παράμεσο, δείχνει επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatism.

Χρώμα νυχιών – Νεφροπάθεια
Ερευνητές από την Ινδία μελέτησαν ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με χρόνια νεφροπάθεια και διαπίστωσαν ότι ποσοστό 36% από αυτούς παρουσίαζαν αποχρωματισμό στα νύχια. Συγκεκριμένα, το κάτω μέρος του νυχιού ήταν λευκό ενώ το επάνω μέρος καφετί. Αυτός ο τύπος αποχρωματισμού θεωρείται ότι οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών σε συνδυασμό με τη χρόνια αναιμία, δύο χαρακτηριστικά της χρόνιας νεφροπάθειας.

Δακτυλικό αποτύπωμα – Υπέρταση

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, όταν το αποτύπωμα είναι σπειροειδές (αντί για κυκλικό ή αψιδωτό) σε ένα ή και περισσότερα δάχτυλα είναι αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα δάχτυλα του χεριού παρουσίαζαν σπειροειδές μοτίβο αποτυπώματος τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης. Το μοτίβο του αποτυπώματος, εξηγούν οι ερευνητές, υποδεικνύει προβλήματα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου σε συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης, τα οποία μελλοντικά επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε ακόμη...