Ασθένεια της σύγχρονης εποχής το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια της σύγχρονης εποχής, η οποία έχει ως θύματα κυρίως τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το σύνδρομο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την παγίδευση του μέσου νεύρου του χεριού μέσα στον καρπιαίο σωλήνα από τον οποίο περνάει.


Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια της σύγχρονης εποχής, η οποία έχει ως θύματα κυρίως τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το σύνδρομο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την παγίδευση του μέσου νεύρου του χεριού μέσα στον καρπιαίο σωλήνα από τον οποίο περνάει.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα έχει τρία στάδια: Στο πρώτο παρουσιάζεται ένα ελάχιστο μούδιασμα το οποίο υπο­χω­ρεί μετά από μερικές ώρες ξεκού­ρασης. Στο δεύτερο εμφανίζεται ένταση αυτού του συμπτώ­ματος και αυξη­μένη πίεση στο νεύρο, ενώ στο τρίτο στάδιο ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος και συχνά ο ασθε­νής χάνει την ικανότητα να κρατήσει αντικείμενα

Η παγίδευση του μέσου νεύρου οφείλεται συνήθως σε οίδημα, το οποίο οφείλεται τις περισσότερες φορές σε υπερκόπωση και αρκετά πιο σπάνια σε παλιό κάταγμα ή μόλυνση.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών και πολύ συχνότερα στις γυναίκες, ίσως επειδή ο καρπιαίος σύνδεσμος είναι πιο στενός. Υψηλή συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου παρουσιάζουν τα επαγγέλματα στα οποία απαιτούνται συχνές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού.

Τα συμπτώματα για τη διάγνωση
Οι επαγγελματίες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι δακτυλογραφούν σε υπολογιστή ή γραφομηχανή, οι ταμίες, οι μουσικοί και όσοι εργάζονται σε γραμμές παραγωγής.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/04/fetcher_119.jpeg

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι μυαλγίες στους ώμους και στον αυχένα

Βασικά συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση της ασθένειας είναι ο πόνος που μπορεί να φτάνει μέχρι τον ώμο ή τον αυχένα, η ελάττωση της κινητικότητας του χεριού, η ατροφία των μυών του αντίχειρα και η ξηροδερμία ή η αλλαγή του χρώματος του χεριού.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα είναι να σταματήσει αμέσως τη δραστηριότητα που του προκαλεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια θα πρέπει να μπει πάγος για να υποχωρήσει το οίδημα και να τοποθετηθεί νάρθηκας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε το χέρι να παραμείνει σε σταθερή θέση. Αν το πρόβλημα δεν υποχωρήσει μετά από λίγες μέρες είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.

Η θεραπεία για την ασθένεια μπορεί να γίνει είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, πάντως, ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Προτείνουν τη βελτίωση της στάσης και της τεχνικής κατά τη διάρκεια της εργασίας ιδιαίτερα σε ανθρώπους που επιβαρύνουν τον καρπό τους καθώς επίσης και τα τακτικά διαλείμματα και τις αλλαγές θέσης του σώματος.

Σημειώνουν επίσης ότι πρέπει να γίνονται ασκήσεις διάτασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μυαλγίες και ραχιαλγίες
Κάνουν θραύση τα μυοσκελετικά

Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος έχει κάνει πιο εύκολες τις συνθήκες δουλειάς των περισσότερων ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουν εκλείψει τα προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα μεγάλων ομάδων εργαζομένων.

Από ό,τι φαίνεται ισχύει μάλλον το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια οι μυαλγίες κυρίως στους ώμους και τον αυχένα αλλά και οι ραχιαλγίες κάνουν θραύση και αποτελούν το 35% των παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία.

Αυτό συμβαίνει γιατί, παρά την προαναφερθείσα πρόοδο της τεχνολογίας, έχει αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος δουλειάς και έχουν γίνει πολύ περισσότερο πιεστικές οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των έργων.

Οι επαγγελματίες που πλήττονται περισσότερο είναι οι συναρμολογητές και οι χειριστές μηχανημάτων.

Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν και όσοι εργάζονται με ημιαπασχόληση οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, δουλεύουν σε βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες ή κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/04/fetcher_26.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/04/fetcher_36.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *