Ασπίδα κατά του καρκίνου του οισοφάγου η ασπιρίνη

 
Σχεδόν κατά το ήμισυ περιορίζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του οισοφάγου, η ασπιρίνη. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έκαναν ερευνητές από το γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σε 434 εθελοντές, όσοι έπαιρναν συστηματικά ασπιρίνη είχαν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οισοφάγο Barrett.


Ο οισοφάγος Barrett είναι μία διαταραχή που προσβάλλει τα κύτταρα του οισοφάγου και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν τη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανώς θα ωφελούνται περισσότερο από την προληπτική λήψη ασπιρίνης.

Τα κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που οι ειδικοί συσχετίζουν μεταξύ άλλων με το κάπνισμα και την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα.

Οι συνήθειες αυτές μπορεί να προκαλέσουν τις λεγόμενες καούρες, οι οποίες ουσιαστικά οφείλονται στην παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Τα γαστρικά οξέα, όμως, με τον καιρό «καίνε» το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου και όταν η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για αρκετά χρόνια δημιουργούνται βλάβες που αποτελούν τον οισοφάγο Barrett, ο οποίος θεωρείται προκαρκινική κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια στιγμή οισοφάγο Barrett.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη λένε πως δεν πρέπει να αρχίσει κανείς να παίρνει ασπιρίνη με μοναδικό στόχο να προστατευθεί από τον καρκίνο του οισοφάγου, διότι πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *