«Ασπίδα» κατά του διαβήτη το περπάτημα μισής ώρας

19A9B4A3EA6A4C07CD699F3D6F1FDABA.jpg

  «Ασπίδα» κατά του διαβήτη είναι το περπάτημα, καθώς το απλό βάδισμα μισής ώρας την ημέρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας κατά 35%-40%.

Επιπλέον, εάν η φυσική δραστηριότητα συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Σωτήριος Ράπτης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Η εβδομάδα κορυφώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με κεντρικό σύνθημα «Ας τιθασεύσουμε το σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Η πρόληψη και η εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη για τη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας είναι τα βασικά θέματα στα οποία επικεντρώνει τις προσπάθειες της η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας, με σύνθημα «Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά», το υπουργείο Υγείας αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν τόσο στην αποτελεσματική πρόληψη όσο και στην έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η Ελλάδα συμμετέχει επίσης και στην παγκόσμια πρωτοβουλία φωταγώγησης κεντρικών κτιρίων και έτσι την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, το κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου θα φωταγωγηθεί με το παραδοσιακό μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη. Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Μάλιστα, την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο. Το ιατρείο βρίσκεται στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 Αθήνα, τηλ. 2103816404, 3304008. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται από τις 09:00 έως και 17:00.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί και από 151 εκατομμύρια το 2000, σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατ. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα , τόνισε ο κ. Ράπτης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό πάσχει χωρίς να το γνωρίζει.

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του στο δυτικό κόσμο αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

«Η παγκόσμια αυτή επιδημία πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων» ανέφερε ο κ. Ράπτης, προσθέτοντας ότι η υγεία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τους ίδιους, ενώ ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *