«Ασπίδα» κατά της άνοιας η μεσογειακή διατροφή

 
Επιπλέον «όπλα» στη φαρέτρα των προτερημάτων της μεσογειακής διατροφής έρχεται να προσθέσει μια νέα επιστημονική έρευνα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά οξέα, η αποφυγή κρέατος, κορεσμένων λιπών και γαλακτοκομικών βελτιώνει τη νοητική λειτουργία και ενισχύει τη μνήμη.


Όπως επισημαίνεται, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει προστασία από την εμφάνιση άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Για τη σχετική μελέτη, οι επιστήμονες με επικεφαλής το Γεώργιο Τσιβγούλη, ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή περίπου 17.500 Αμερικανών και Ευρωπαίων, με μέση ηλικία 64 ετών και μελέτησαν κατά πόσο οι συνήθειες των ατόμων αυτών ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.

Επιπλέον, εξέτασαν τις νοητικές ικανότητες και τη μνήμη των συμμετεχόντων σε μια περίοδο τεσσάρων ετών κατά μέσο όρο. Το 17% των ατόμων είχαν διαβήτη, ενώ το 7% εμφάνισαν διάφορα νοητικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης.

Όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 19% μικρότερη πιθανότητα κατά μέσο όρο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης ή νοητικών επιδόσεων. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να μειώνει εξίσου τον κίνδυνο στα άτομα με διαβήτη.

«Εφόσον δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τις περισσότερες ασθένειες που επιφέρουν άνοια, η αλλαγή σε δραστηριότητες όπως η διατροφή, που μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα της άνοιας, είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Τσιβγούλης.

«Η διατροφή είναι μια σημαντική δραστηριότητα που μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη διατήρηση των νοητικών λειτουργιών μέχρι αργά στη ζωή», πρόσθεσε.

Επεσήμανε όμως ότι η αλλαγή στη διατροφή δεν αρκεί από μόνη της και πρέπει να συνοδεύεται από σωματική άσκηση, αποφυγή της παχυσαρκίας, διακοπή του καπνίσματος και φαρμακευτική θεραπεία για παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *