Ασπίδα για τον καρκίνο η μεσογειακή διατροφή

 
Το ποσοστό των Αυστραλών που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση (Medical Journal of Australia) η διατροφή, μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει κάποιος για να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι οι Αυστραλοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής καρκίνου του προστάτη από τους Έλληνες, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους και αυτό αποδίδεται στην διατροφή τους.

«Η μεσογειακή διατροφή πιθανότατα παίζει ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη» δήλωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ρόμπερτ Κάμιγκς, ενώ πρόσθεσε πως και η ντομάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργεί ως «ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη».

Ο καθηγητής Κάμιγκς σημείωσε πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, αλλά από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι στους άνδρες που έχουν ήδη παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη, ο τρόπος διατροφής τους μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Ο στόχος των Αυστραλών ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν το σύνολο των δεδομένων που προέκυψαν για τη σχέση της θεραπείας βασισμένης στη δίαιτα για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που παρουσίασαν τη νόσο.

Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι οι αποδείξεις που επιτρέπουν τελεσίδικα συμπεράσματα είναι περιορισμένες, εντούτοις τα τεκμηριωμένα δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα δείχνουν τα ακόλουθα:

Οι παράγοντες που συσχετίζονται με αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη είναι η διατροφή πλούσια σε λίπη, πλούσια σε κρέατα επεξεργασμένα (αλλαντικά) ή καβουρδισμένα (ψημένα σε κάρβουνα, σχάρα, σούβλα ή ψησταριά) όπως επίσης η διατροφή που είναι υπερβολικά πλούσια σε ενέργεια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο.

Αντίθετα, οι άντρες που τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα ντομάτες, λαχανικά του είδους των σταυρανθών όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, φαίνεται ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο.

Το ίδιο ισχύει για τους άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες ποσότητες ψαριών, σόγιας, πράσινου τσαγιού, βιταμίνης Ε, σελήνιου και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, που περιέχονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο κολιός και στον λιναρόσπορο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της εκτενούς ανασκόπησης και αξιολόγησης που έκαναν, δεν πρέπει να οδηγήσουν ορισμένους άνδρες στο να καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε από τα επί μέρους θρεπτικά συστατικά, που φάνηκαν να βοηθούν εναντίον της νόσου.

Τονίζουν όμως ότι υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι μια προσεκτικά επιλεγμένη δίαιτα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, κόκκινο κρέας και πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.