Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επίσημο περιοδικό Τοξικολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Food and Chemical Toxicology», προέβη σε σύγκριση της επίδρασης του κανονικού και του παθητικού καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου με το κάπνισμα (κανονικό και παθητικό) ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επιλέχθηκε ήταν από τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά, το δε υγρό γεμίσματος φίλτρων είχε γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml. Αυτή είναι μια μέτρια περιεκτικότητα, καθώς τα υγρά γεμίσματος φίλτρων των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν νικοτίνη από 0 έως 36 mg/ml. Εξετάστηκαν 15 καπνιστές και 15 μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες. Όσον αφορά το κανονικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις καπνίσματος δύο τσιγάρων σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης για μία ώρα σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος κοινού τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου. Χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο αναπαράχθηκαν οι συνθήκες που συνήθως απαντώνται σε κοινά μπαρ/εστιατόρια της χώρας. Βρέθηκε ότι μετά το κάπνισμα δύο κανονικών τσιγάρων, καθώς επίσης κι έπειτα από παθητικό κάπνισμα κανονικού τσιγάρου τα κύτταρα του αίματος που ενεργοποιούνται στη φλεγμονή αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά σε σχέση με τα άτομα που κάπνισαν (κανονικά και παθητικά) ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Αυτό δείχνει ότι ενώ το κανονικό τσιγάρο ενεργοποιεί την διαδικασία της φλεγμονής, κάτι που είναι κύρια υπεύθυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, το κανονικό και το παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τη σκέψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως αποτελεί μια πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που προκαλεί η επιδημία του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων, επισημαίνεται στη σχετική μελέτη.
Το γεγονός ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από το κάπνισμα έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μεθόδους εναλλακτικού καπνίσματος για τη μείωση του κινδύνου στη δημόσια υγεία και μία τέτοια μέθοδος, για την οποία έχει γίνει παρουσίαση πληθώρας ερευνών, από διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο, τον τελευταίο χρόνο, είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.