Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής ενημερώνεται για το ακριβές περιεχόμενο του προϊόντος που χρησιμοποιεί ώστε να αποφεύγει ουσίες στις οποίες είναι αλλεργικός αλλά και το κυριότερο να διαπιστώνεται η ουσία προς την οποία μπορεί να «ευαισθητοποιηθεί» -να γίνει δηλαδή αλλεργικός- στο μέλλον.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ένα άτομο μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένο (αλλεργικό) προς μια ουσία που είναι εντελώς ασφαλής για χιλιάδες άλλους. Επίσης ένα άτομο που δεν ήταν ευαισθητοποιημένο προς μια ουσία, να ευαισθητοποιηθεί ξαφνικά.
Η «ευαισθητοποίηση» αφορά σε ουσίες που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά (εωσίνη-ρουζ) αλλά μπορεί να αφορά και σε νέες ουσίες (Methyldibromoglutaronitrile, Euxyl K 400, octyl gallate κλπ) που περιέχονται σε καλλυντικά και στο παρελθόν δεν είχαν ιδιαίτερα «ενοχοποιηθεί» για αλλεργικές αντιδράσεις.
Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανίζονται μόνες ή και σε συνδυασμό με το ηλιακό φως. Επίσης μπορεί να οφείλονται και σε άλλου είδους καλλυντικά εκτός του μακιγιάζ, όπως καθαριστικά σαπούνια (αλογονωμένες σαλικυλανιλίδες, αλογονωμένα παράγωγα φαινόλης (βιθειονόλη κλπ) αλλά και αντισυλληπτικά, τετρακυκλίνες, και άλλα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα.
Ποια δερματικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε σχέση με το μακιγιάζ ή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο;
Τα δερματολογικά προβλήματα διακρίνονται σε εκείνα που εμφανίζονται άμεσα και σε εκείνα που οφείλονται στην αθροιστική δράση ουσιών ή και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της ελλιπούς προστασίας του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.
Το συχνότερο από όλα είναι η αλλεργική αντίδραση που ανήκει στα άμεσα εμφανιζόμενα προβλήματα. Πρόκειται για εξ επαφής δερματίτιδα που οφείλεται στην επαφή ενός συστατικού η περισσότερων, που περιέχονται στο προϊόν ή/και από το ηλιακό φως.
Όταν οφείλονται στη δράση του ηλιακού φωτός οι δερματίτιδες που προκαλούνται λέγονται φωτοδερματίτιδες και διακρίνονται σε φωτοτοξικές και φωτοαλλεργικές. Οι πρώτες εμφανίζονται μόνο στα σημεία του σώματος που ήρθαν σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και που εκτίθενται στον ήλιο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες μετά την έκθεση και μοιάζουν σαν ηλιακό έγκαυμα. Οι δεύτερες εμφανίζονται μετά από λίγες μέρες και μπορούν να αφορούν και σε άλλες περιοχές του σώματος πλην από τις εκτεθειμένες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την εφίδρωση αυξάνουν την απορρόφηση του αλλεργιογόνου και την ένταση και έκταση των συμπτωμάτων.
Το δερματολογικά προβλήματα που οφείλονται στην αθροιστική δράση ουσιών ή/και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της ελλιπούς προστασίας του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία εμφανίζονται «αθροιστικά» με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για εφηλίδες, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, μέλασμα, φωτογήρανση κ.λ.π.
Τι να προσέχουμε για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις;
– Αναφορές σε συγκεκριμένες ουσίες που εφόσον περιέχονται μέσα σε ένα προϊόν να αποφεύγουμε να το φοράμε τις πρωινές ώρες με τον ήλιο.
– Να αποφεύγουμε το μακιγιάζ στην παραλία που ιδρώνουμε και στην πισίνα.
– Να αποφεύγουμε προϊόντα κατά της ακμής, που κάνουν απολέπιση.
Σίγουρα πρέπει να αποφεύγονται όλα τα προϊόντα που περιέχουν παράγοντες που προκαλούν απολέπιση στην διάρκεια του καλοκαιριού (π.χ. Peelings, ΑΗΑ, σαλυκιλικό ή άλλα οξέα). Τα τοπικά ρετινοειδή, η/και τα συστηματικά χορηγούμενα ρετινοειδή που χορηγούνται για τη θεραπεία της ακμής. Αυτά μειώνουν το πάχος της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευάλωτη στις ηλιακές ακτίνες.
Η χορήγηση αυτή των φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο με την καθοδήγηση ειδικού δερματολόγου και με τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Αλλοιώσεις προϊόντων και πώς γίνονται αντιληπτές. Μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο δέρμα;
Δυστυχώς, πολλές φορές τα καλλυντικά πωλούνται από άτομα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις που πουλάνε «όλα σε όλους».
Η μεταφορά και αποθήκευση τους πρέπει να είναι πάντοτε σε δροσερό μέρος καλά αεριζόμενο και προφυλαγμένο από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, ακόμα και μετά την αγορά του. Προσοχή στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
Αν κατά την αγορά του το προϊόν εμφανίζεται με διαφορές στο χρώμα του, στην υφή του ή στην ομοιόμορφη εφαρμογή του στο δέρμα μπορεί να οφείλεται σε αλλοίωση του προϊόντος.
Οι compact βαριές πούδρες περιέχουν κερί που κατά την εφαρμογή στο δέρμα «κρυσταλλοποιείται» και πρέπει η εφαρμογή τους να αποφεύγεται γενικά και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ιδιαίτερα αυτούς, είναι η αντηλιακή προστασία.
Αντηλιακά που πρέπει να συστήνονται από δερματολόγους, ανάλογα με τον τύπο δέρματος και τις δραστηριότητες του ατόμου, πρέπει να εφαρμόζονται 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο σε όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, και με συχνή επανάληψη της εφαρμογής τους, από τη παιδική ηλικία.
Πολλές φόρες η λάθος εφαρμογή καλλυντικών ή η εφαρμογή λανθασμένων καλλυντικών θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα ατέλειες ( φακές, εφηλίδες, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, μέλασμα, φωτογήρανση) που θα προσπαθήσουν τα άτομα να καλύψουν χρησιμοποιώντας καλλυντικά σκευάσματα.
Το 30% περίπου των γυναικών χρησιμοποιεί καλυπτικό προϊόν, make up με μορφή κρέμας, ρευστή υφή, stick, compact κρέμα ή πούδρα, κρέμα με χρώμα ή στερεή κρέμα για να καλύψει κηλίδες φωτογήρανσης πού ίσως να μην είχαν εμφανιστεί ή να ήταν ηπιότερες αν είχε εφαρμοστεί σχολαστική αντηλιακή προστασία από νεαρή ηλικία.
Ακόμα και στα κραγιόν ή lipstick, πρέπει να προτιμώνται αυτά με δείκτη αντηλιακής προστασίας. Η σημασία της πρόληψης είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιούς και νεανικής επιδερμίδας.
Πηγή: fe-mail.gr