Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη

Ήταν χειμώνας πριν από περίπου δύο χρόνια όταν η Ντοροτέα Μέλερ άρχισε να αναζητά συμβουλευτική υποστήριξη για να χωρίσει από τον σύζυγό της. Η ψυχική του κατάσταση επιδεινωνόταν διαρκώς. Μετά από κάποιο διάστημα έπαψε να πηγαίνει στο δικηγορικό του γραφείο, όπου πλήρωνε υπέρογκο ενοίκιο. «Σε τρεις μήνες έχασε σχεδόν δέκα κιλά, σηκωνόταν στις τέσσερις τα ξημερώματα κάνοντας θόρυβο, δεν ήθελε να του κάνω ερωτήσεις ούτε να τον αγγίζω», εξομολογείται σήμερα η 52χρονη Βερολινέζα. Όταν άρχισε να σκέφτεται ανοιχτά την αυτοκτονία, συνόδευσε τον άντρα της αμέσως στον γιατρό. Παρότι του είπε ανοιχτά πως υποψιάζεται ότι ο σύζυγός της πάσχει από κατάθλιψη, ο γιατρός ήταν καθησυχαστικός. Πρότεινε να περιμένουν τρεις μήνες για να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Εξάλλου «με τόσο κακό καιρό κανείς δεν έχει διάθεση», σχολίασε ο γιατρός, δίνοντάς του για κάθε περίπτωση τον αριθμό ενός ψυχολόγου.

Τρεις μήνες αργότερα δεν υπήρξε καμία βελτίωση. Όταν η ίδια επισκέφθηκε τον ψυχολόγο διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στη σχέση τους. Η Ντοροτέα Μέλερ μετακόμισε σε άλλο διαμέρισμα, χωρίς τον σύζυγό της. «Είχα χάσει εντελώς το αίσθημα της συντροφικότητας και ένιωθα εντελώς παραμελημένη από τον άντρα μου», λέει. Εκείνος απέρριπτε κάθε συμβουλή να μιλήσει σε κάποιον ειδικό, λέγοντας κατηγορηματικά «δεν έχω κατάθλιψη». Πέρασε ένας χρόνος μέχρι να ζητήσει τελικά τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου. Η διάγνωση; Κατάθλιψη μέτριας βαρύτητας. Εκείνο το διάστημα είχε ήδη χρεοκοπήσει.

Η ιστορία του συγκεκριμένου ζευγαριού είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης, της ασθένειας στην οποία επιχειρεί να εστιάσει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου. Το φετινό μότο «Κατάθλιψη – Ας μιλήσουμε» επιχειρεί να τονίσει τη σπουδαιότητα να μιλά κανείς ανοιχτά όταν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Διότι οι διάφορες μορφές κατάθλιψης εξακολουθούν να είναι ακόμη και σήμερα ταμπού – ειδικά για τους άντρες.

Η κατάθλιψη αλλάζει αυτό που είμαστε

Τα στατιστικά στοιχεία για τη Γερμανία είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Βοήθειας για την Κατάθλιψη, κάθε χρόνο αρρωσταίνουν περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια πολίτες. Όπως επισημαίνει το ίδρυμα, η κατάθλιψη στις ποικίλες μορφές της είναι και η συχνότερη αιτία για τις περίπου 10.000 αυτοκτονίες που διαπράττονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στη Γερμανία. Σύμφωνα με αναλύσεις του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), η κατάθλιψη συγκαταλέγεται στις συχνότερες ψυχικές ασθένειες στη χώρα. Μάλιστα δεν κάνουν διακρίσεις ούτε σε ηλικία ούτε σε κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

«Οι ψυχικές ασθένειες έχουν κάτι το τρομακτικό», υπογραμμίζει ο Ούλριχ Χέγκερλ, διευθυντής της Κλινικής για Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η κατάθλιψη δεν προκαλεί αλλαγές μόνο σε ένα όργανο ή ένα μέρος του σώματος, αλλά στον πυρήνα μας, σ´ αυτό που είμαστε. Αυτό είναι σχεδόν αβάσταχτο για όσους το αντιμετωπίζουν. «Το ίδιο ισχύει όμως και για τους συγγενείς, τους φίλους και τους συναδέλφους που αντιλαμβάνονται αυτές τις αλλαγές. Ανησυχούν επειδή δεν καταλαβαίνουν», υπογραμμίζει ο Γερμανός ειδικός.

Πηγή: deutsche welle

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *