Αρθρίτιδα, η κύρια αιτία αναπηρίας στον δυτικό κόσμο

arth-735x459.jpg

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφουμε την φλεγμονή μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος.

Από το 1996, η 12η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Έχει υπολογιστεί πως προσβάλλει το 50% του γενικού πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις σε φύλο ή φυλή. Τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν δραματικά την ικανότητα στην εργασία, την κοινωνική και την οικογενειακή κατάσταση όσων πάσχουν. Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας και κάθε είδος επηρεάζει τις αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους. Είναι η πιο συχνή πάθηση και κατέχει την πρώτη θέση σε αναπηρία παγκοσμίως, μακράν από τις άλλες παθήσεις.

Οι μορφές της αρθρίτιδας και τα συμπτώματα τους

Οι πιο συχνές αρθρίτιδες είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Ανεξαρτήτως της αιτία που δημιουργεί την βλάβη στις αρθρώσεις είτε πρόκειται για προοδευτική φθορά του χόνδρου , είτε για αυτοάνοσες παθήσεις, τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια ειδικά στις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος μας (γόνατο & ισχίο).

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος ο οποίος πολλές φορές υπάρχει και σε καταστάσεις ηρεμίας ή και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η παραμόρφωση και η δυσκαμψία της άρθρωσης , με συνέπεια αυτά να οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της, σε επιδεινούμενη δυσχέρεια στη βάδιση και τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Προς το παρόν η αρθρίτιδα δεν θεραπεύεται αλλά υπάρχουν συντηρητικές θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα.
Σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας στις οποίες δεν βοηθάνε οι συντηρητικές θεραπείες η ίαση επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης ή αλλιώς ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος

Ειδικά για τις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων όπως είναι το ισχίο και το γόνατο, έχουμε την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος αντίστοιχα.

AMIS Ισχίου

Η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την αντικατάσταση της άρθρωση του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική-AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery)
Πρόσθια Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική του Ισχίου.

Πέραν της τομής του δέρματος, η οποία δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά, η AMIS ειναι η τεχνική η οποία σέβεται τους μύς και τα νεύρα πηγαίνοντας στα μεσομύια διαστήματα και το πιο σημαντικό στα μεσονεύρια διαστήματα δηλαδή ανάμεσα στις ζώνες που νευρώνονται απο το μηριαίο και το γλουτιαίο νεύρο.

Σε πάνω από 150.000 ανθρώπους έχει εφαρμοστεί η AMIS με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της AMIS του ισχίου είναι:

1. Μικρή τομή του δέρματος (6-8 εκ.)

2. Μειωμένος έως μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος.

3. Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειριτικής χωλότητας.

4. Μειωμένη έως και μηδενική πιθανότητα μετεγχειριτικού εξαρθήματος.

5. Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο.

6. Μειωμένη απώλεια αίματος.

7. Μικρότερη περίοδος αποκατάστασης.

8. Γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

MIS Γόνατος

Στην αρθρίτιδα του γόνατος η θεραπεία εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική.
Και εδώ η πιό νέα και σύγχρονη χειρουργική τεχνική είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος . (M.I.S.)

Με τομή 10 εκ. Αντί 20-25 εκ.(της παραδοσιακής τομής) και χωρίς διατομή του τένοντα του τετρακεφάλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος μύς στην λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος, τοποθετούνται τα ενθέματα .
Η τεχνική είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Μετεγχειριτικά η κινητοποίηση είναι άμεση και με πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος.

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συντομότερη (2-3 ημέρες ) και τέλος ο ασθενής μετά από 15-20 ημέρες μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και σταδιακά να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γεώργιο Δημάκη, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων, Τηλ. : 6945 797 797 Ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.advancedorthopedics.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.