Αρτηριακή πίεση: Η διατροφή που θεραπεύει την προϋπέρταση και την υπέρταση 1ου σταδίου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Νέα έρευνα Αμερικανών ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε συνδυασμό με τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με προϋπέρταση ή υπέρταση 1ου σταδίου.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 412 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (προϋπέρταση ή υπέρταση πρώτου σταδίου) με μέση ηλικία τα 48 έτη. Οι μέσες τιμές της αρτηριακής πίεσης ήταν 135/86 mmHg.
Οι εθελοντές κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία και είτε ακολούθησαν τη συνήθη αμερικανική διατροφή, είτε τη δίαιτα DASH, η οποία επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με λίγα ή καθόλου λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε αλάτι για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια ακολούθησαν είτε τη δίαιτα DASH είτε τη δίαιτα ελέγχου.

Στην καθορισμένη δίαιτα, κάποιοι κατανάλωναν 1,150 mg νάτριο (μισό κουταλάκι αλάτι την ημέρα), άλλοι μέτρια ποσότητα, περίπου 2.300 mg νάτριο (ένα κουταλάκι αλάτι) και άλλοι υψηλή ποσότητα νατρίου περίπου 3.450 mg (1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι), όση αντιστοιχεί δηλαδή στη μέση πρόσληψη στην αμερικανική διατροφή.

H μελέτη διήρκησε 30 ημέρες. Τα άτομα που αρχικά είχαν πάνω από 150 mmHg συστολική πίεση και ακολουθούσαν τη δίαιτα ελέγχου λαμβάνοντας λίγο αλάτι είδαν τη συστολική πίεση να πέφτει κατά 7,0 mmHg σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν πολύ αλάτι.

Αυτοί που αρχικά είχαν πάνω από 150 mmHg συστολική πίεση και ακολουθούσαν τη δίαιτα DASH λαμβάνοντας λίγο αλάτι είδαν τη συστολική πίεση να πέφτει κατά 10,4 mmHg σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν πολύ αλάτι.

O συνδυασμός χαμηλής πρόσληψης νατρίου και δίαιτας DASH μείωσε την αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τη δίαιτα ελέγχου και την υψηλή πρόσληψη αλατιού σε όλους τους συμμετέχοντες. Η μείωση ήταν 5,3 mmHg σε άτομα με αρχική συστολική πίεση κάτω από 130 mmHg και 20,8 mmHg σε άτομα με υπέρταση πρώτου σταδίου, δηλαδή με συστολική πίεση πάνω από 140 mmHg.
Οι ερευνητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς ο συνδυασμός ξεπέρασε την επίδραση κάποιων φαρμάκων.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Stephen Juraschek, είπε: «Τα φάρμακα έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ελέγχου της αρτηριακής πίεσης αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν πως εάν η δίαιτα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς και τους ασθενείς μπορεί να έχουν πραγματικά έντονο αντίκτυπο».

Η Δρ. Antonella Apicella, διαιτολόγος που βοηθά τους καρδιοπαθείς στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως αν και τα θετικά αποτελέσματα στη συστολική αρτηριακή παρατηρήθηκαν στα άτομα που ξεχωριστά ακολουθούσαν είτε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είτε τη δίαιτα DASH, η μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός είναι πιο ευεργετικός για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με προϋπέρταση ή υπέρταση 1ου σταδίου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JACC: Cardiovascular Interventions.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *