Αρνητικές οι επιδράσεις της παρακεταμόλης στην έγκυο

8B1642C02C04E4AE4031EF20F948261F.jpg

  Η λήψη παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για μία εβδομάδα ή για περισσότερες θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του αρσενικού εμβρύου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η παρακεταμόλη θεωρείται το ασφαλέστερο παυσίπονο για τις εγκύους, ωστόσο οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου από μία έγκυο που κυοφορεί αρσενικό έμβρυο μπορεί να προκαλέσει τη γέννησή του με κρυψορχία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, η λήψη παρακεταμόλης από την έγκυο άπαξ δεν συνιστά πρόβλημα, αλλά από πείραμα σε ποντίκια τα οποία εμβολιάστηκαν με ανθρώπινο ιστό και στα οποία χορηγήθηκαν ορμόνες που μιμούνται την κατάσταση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προέκυψε ότι το φάρμακο μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης μέσα σε μία εβδομάδα.

Από το πείραμα προέκυψε ότι η παραγωγή τεστοστερόνης δεν είχε επηρεαστεί έπειτα από ένα 24ωρο, αλλά έπειτα από επτά ημέρες, το ποσοστό της τεστοστερόνης που παρήχθη από τον ανθρώπινο ιστό με τον οποίο είχαν εμβολιαστεί τα ποντίκια μειώθηκε κατά 45%.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ του Κέντρου για την Αναπαραγωγική Υγεία του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι τα περιστατικά με ανωμαλίες που περιλαμβάνουν βλάβες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα είναι εξαιρετικά υψηλά.

Μεταξύ νεαρών ανδρών στη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη, «περίπου ένας στους έξι θα εμφανίσει κάποια ανωμαλία», γνωστή υπό τον γενικό όρο «σύνδρομο ορχικής δυσγενεσίας».

Οι επιστήμονες ερευνούν τα πιθανά αίτια του συνδρόμου, περιλαμβανομένης της πιθανότητας να ευθύνεται γι΄ αυτό κάτι στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής των γονέων.

Περίπου το 65% των εγκύων έχουν λάβει παρακεταμόλη σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης τους, προκύπτει από μελέτες, και υπάρχουν αποδείξεις ότι οι περισσότεροι θεωρούν ακίνδυνο το φάρμακο αυτό.

«Η παρακεταμόλη είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο και ικανό να ρίχνει τον πυρετό. Δεν θέλουμε οι έγκυες να υποφέρουν από τέτοιες καταστάσεις, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, σε περιπτώσεις όπου η παρακεταμόλη λαμβάνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη, ενδεχομένως να υπάρχουν παρενέργειες», λέει ο δρ Ροντ Μίτσελ, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Η παρακεταμόλη διατίθεται χωρίς συνταγή και συχνά λαμβάνεται χωρίς να υπολογίζονται οι πιθανές παρενέργειες», επισημαίνει ο Μίτσελ.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν τις υπάρχουσες συστάσεις για τη χρήση της παρακεταμόλης και συγκεκριμένα την οδηγία ότι το φάρμακο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται για το συντομότερο χρονικό διάστημα και την χαμηλότερη δυνατή δόση», λέει ο ίδιος.

Οι γυναίκες που έχουν ανάγκη από παυσίπονο για περισσότερο από μία ημέρα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους γιατί ο πόνος ή ο πυρετός στην εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ευρήματα ερευνών σε πειραματόζωα δεν ισχύουν πάντα για τον άνθρωπο, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η επιστημονική ομάδα του Εδιμβούργου. Ωστόσο, ο δρ Κριστόφ Λις, ο επικεφαλής της εμβρυοϊατρικής του Imperial College NHS trust, χαρακτήρισε την εν λόγω μελέτη «σημαντική και τεκμηριωμένη».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *