Αποξηραμένα δαμάσκηνα, ένα «φυσικό καθαρτικό»

prune.medium.jpg

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα χρησιμοποιούνται, από την αρχαιότητα κιόλας, ως «φυσικό καθαρτικό», ενώ η ευεργετική τους δράση στη λειτουργία του εντέρου υποστηρίζεται και από σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Το γεγονός αυτό, οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ φαίνεται πως και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά, όπως η σορβιτόλη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις, ασκούν βοηθητική δράση, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ενδεχομένως να δρουν και ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων για την εντερική λειτουργία βακτηρίων.

Πέρα όμως από την ευεργετική τους δράση στο πεπτικό σύστημα, αποτελούν κι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικότερα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συγκαταλέγονται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και Ε, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Από την άλλη, η διατροφική τους αξία ενισχύεται και από την παρουσία αντιοξειδωτικών, και ειδικότερα φαινολικών ενώσεων και καροτενοειδών, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Τέλος, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και με την οστική υγεία, καθώς έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτίωση της οστικής μάζας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *