Αποτοξίνωση με πράσινο χυμό

 
Oι δίαιτες έχουν σβήσει! Η νέα μόδα του Χόλιγουντ είναι η αποτοξίνωση. Και ο καλύτερος τρόπος για να διώξετε τις τοξίνες από το σώμα σας είναι να πίνετε πράσινους χυμούς φτιαγμένους αποκλειστικά από φρέσκα λαχανικά! Το μενού περιλαμβάνει λαχανικά, νερό και πολλή… θέληση! Η ιδέα αυτής της ιδιότυπης νηστείας δεν είναι κάτι νέο.


Σχεδόν όλες οι θρησκείες απαιτούν από τους πιστούς τους να απαρνηθούν τους γευστικούς πειρασμούς για λίγο ή πολύ καιρό, ώστε να καθαρίσουν το σώμα και την ψυχή τους. Το κρέας απαγορεύεται, το ίδιο και το αλκοόλ. Αλλού τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά και άλλοτε λίγο πιο χαλαρά. Αυτού του είδους η «κάθαρση» ξέφυγε όμως από τα παραδοσιακά όρια και, όπως γίνεται σχεδόν πάντα, έγινε μόδα στον πλανήτη των σταρ πριν κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο!

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ένας έξυπνος επιχειρηματίας με το όνομα Πίτερ Γκλίγκμαν λάνσαρε το 10ήμερο πρόγραμμα «Τhe Master Cleanser». Η συνταγή ήταν απλή: για δέκα ημέρες ή τέλος πάντων για όσο αντέξει κανείς το μόνο που επιτρέπεται να καταναλώνεις είναι χυμός λεμονιού, στον οποίο έχεις προσθέσει πιπέρι καγιέν και σιρόπι σφενδάμου. Η Μπιγιονσέ, η Ντέμι Μουρ και πολλοί άλλοι celebrities δηλώνουν φανατικοί οπαδοί αυτής της μεθόδου, που προσφέρει αποτοξίνωση αλλά και άμεσα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Από τότε έως σήμερα, η ιδέα της αποτοξίνωσης έχει εξελιχθεί αρκετά και ευτυχώς οι εναλλακτικές μορφές μοιάζουν πολύ πιο ελκυστικές από τον χυμό λεμονιού. Για τη Σάλμα Χάγιεκ αλλά και την Γκουίνεθ Πάλτροου το μυστικό κρύβεται στους πράσινους χυμούς. Και δεν είναι οι μόνες που ορκίζονται στα οφέλη των χυμών που φτιάχνονται από λαχανικά. Μοντέλα όπως η Καρολίνα Κούρκοβα, η Αλεξάντρα Αμπρόσιο και η Μιράντα Κερ οφείλουν τη κομψή σιλλουέτα τους στους πράσινους χυμούς.

Τα οφέλη

Μας χαρίζουν ευεξία, βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες και μας προσφέρουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά. Είναι γεγονός ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδανικά για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το καλύτερο όμως είναι ότι μας χαρίζουν ενέργεια. Βάζοντας λοιπόν στο μπλέντερ μερικά λαχανικά μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε το ιδανικό πρωινό, έναν πράσινο χυμό που θα αντικαταστήσει τον καφέ και θα είναι η πιο υγιεινή λύση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, όταν τα λαχανικά γίνονται χυμός, το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει καλύτερα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, οι χυμοί είναι ο ιδανικός τρόπος για να καταναλώσουμε την ιδανική ποσότητα λαχανικών που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Τα λαχανικά αλλά και οι χυμοί λαχανικών διαθέτουν μια πληθώρα από αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την πρόωρη γήρανση. Ταυτόχρονα, βοηθούν το σώμα μας να γίνει πιο αλκαλικό.

Ρυθμίστε το PH του σώματός σας

Τι σημαίνει όμως αλκαλικό PH; Το ισορροπημένο PH του αίματος που ρέει είναι από την αλκαλική πλευρά. Την ίδια στιγμή όμως που συμβαίνει αυτό στο σώμα μας, εμείς τείνουμε να καταναλώνουμε τροφές που είναι όξινες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το καθημερινό στρες δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μας. Ετσι, τα όργανα του σώματός μας αρχίζουν να καταπονούνται, ενώ η οξύτητα μεταφέρεται μέσω του αίματος σε όλα τα κύτταρα προκαλώντας μικρές καταστροφές στο πέρασμά της.

Για να κρατηθεί μια αλκαλική ισορροπία θα πρέπει να τρώμε τροφές 80% αλκαλικές και 20% όξινες. Ετσι θα καταφέρουμε να εξουδετερώσουμε την οξύτητα στο αίμα και να τονώσουμε τον οργανισμό μας με μικρές ανάσες ζωής. Γι’ αυτό ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να εντάξουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους πράσινους χυμούς, που δίνουν το απαιτούμενο οξυγόνο και χαρίζουν υγεία στα κύτταρα.

Τα οφέλη

Πέρα από την αποτοξίνωση και την προστασία των κυττάρων, οι πράσινοι χυμοί έχουν πολλά ακόμα εξίσου σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Βοηθούν ώστε το μυϊκό μας σύστημα να αποδίδει καλύτερα, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας και επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να μάχεται καλύτερα τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μας χαρίζουν ενέργεια, ταυτόχρονα όμως μας επιτρέπουν να απολαύσουμε έναν πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Τέλος, τα οφέλη των πράσινων χυμών γίνονται άμεσα ορατά όταν στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη μας, αφού βοηθούν το δέρμα μας να φαίνεται πιο νεανικό.

Ποιες είναι οι αλκαλικές τροφές;

Φτιάξτε μια λίστα από τις παρακάτω τροφές και φροντίστε ώστε το ψυγείο σας να είναι γεμάτο με όσες περισσότερες γίνεται. Ετσι, θα μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτές και να ετοιμάζετε εύκολα και γρήγορα έναν θρεπτικό χυμό που θα αντικαταστήσει τα μέχρι τώρα ανθυγιεινά σνακ που συνηθίζατε να καταναλώνετε. Αλκαλικές τροφές είναι το μπρόκολο, το σπανάκι και το μαρούλι, το κρεμμύδι, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, ο άνηθος, ο μαϊντανός, τα αρωματικά χόρτα, το αγγούρι, το σέλινο, η μελιτζάνα και το παντζάρι, η ντομάτα, το αβοκάντο, το ραπανάκι, το κολοκύθι, το λεμόνι, το σταφύλι και το κεράσι, το πεπόνι, τα μήλα και η μπανάνα…

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Αντίθετα από τις αλκαλικές τροφές, τα τρόφιμα της παρακάτω λίστας ανήκουν στην κατηγορία των όξινων, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: κόκκινο κρέας, ζυμαρικά, ψωμί, τυριά, αβγά, καφές, κακάο, κοτόπουλο, σολομός, οστακοειδή, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, παγωτά, αναψυκτικά, ζάχαρη, μέλι…

Συνταγή για πράσινο χυμό

Πλένετε καλά ένα πράσινο μήλο (με τη φλούδα), ένα λεμόνι, δύο φύλλα σέλερι, 1 χούφτα σπανάκι, 1 χούφτα σέλινο ή μαϊντανό ή όποιο άλλο πράσινο λαχανικό θέλετε. Γεμίστε ένα μπολ με νερό και προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ξίδι. Βάλτε τα λαχανικά μέσα στο νερό και αφήστε τα για περίπου 15 λεπτά. Τα ξεπλένετε και τα κόβετε τα σε κομμάτια. Περάστε τα από τον αποχυμωτή. Καταναλώστε τον χυμό άμεσα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αγγούρι ή πιπεριές. Ακόμα καλύτερα, πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας λαχανικά και φρούτα για να φτιάξετε τον νέο, αγαπημένο σας χυμό. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και πράσινο τσάι, ειδικά αν η καφεΐνη σας είναι απαραίτητη.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *