«Αποτελεί εγγύηση το έργο της Ολοκληρωμένης Μονάδας Alzheimer της “Αποστολής”»

B1E76122F6943358FE036B1638B1F025.jpg

  Σημαντική βελτίωση στη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης, την κατασκευαστική ικανότητα, την εκτελεστική, τη γλωσσική ροή, και την κατονομασία παρουσίασαν οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer και παρακολούθησαν τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης στο πρότυπο Kέντρο Alzheimer «Καρέλλειο», στο Χαλάνδρι, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα συμπεράσματα αλλά και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν, σήμερα, σε Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Διαταραχές Μνήμης και Άνοια : Νεότερα δεδομένα και προκλήσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής» και διοργάνωσε η «Αποστολή», υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στο όραμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου να σταθεί η Εκκλησία δίπλα σε όσους πάσχουν από τη νόσο, δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο στο οποίο οι ασθενείς βρίσκουν αγάπη, φροντίδα έχοντας τη συνδρομή ενός άρτια επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού.

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε τη θετική επίδραση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τα άτομα που πάσχουν από άνοια, σε όλα τα στάδια, παρουσιάζοντας τα ανάλογα στατιστικά στοιχεία πριν και μετά την εξάμηνη παρέμβαση του επιστημονικού προσωπικού σε επωφελούμενους.

Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer της ΜΚΟ «Αποστολή» σε μόλις δύο έτη λειτουργίας, εξυπηρέτησε συνολικά 1038 άτομα μέσω του Ιατρείου Μνήμης της. Στα προγράμματα του Κέντρου Ημέρας, εντάχθηκαν 109 άτομα, 87 ασθενείς φιλοξενήθηκαν στους χώρους της, ενώ 173 φροντιστές, φοιτητές και επαγγελματίες υγείας, εκπαιδεύτηκαν από το προσωπικό της σε θέματα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης. Επιπρόσθετα, 700 έμμισθοι και άμισθοι φροντιστές επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρείχε το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας. Σε ομιλία του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της πολιτείας να αντιμετωπίσει και να υποστηρίξει αυτή την τρομερή, όπως την χαρακτήρισε, νόσο. «Θέλω, πρόσθεσε ο Υπουργός, να σας πω ότι με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας το Υπουργείο Υγείας τους τελευταίους μήνες έχουμε βάλει πολύ μεγάλη τάξη. Τα χρήματα τα οποία δίνουμε, ξέρουμε που πηγαίνουν, ξέρουμε το ΑΦΜ του γιατρού που τα γράφει, το ΑΜΚΑ του ασθενή που τα χρειάζεται, για ποιο λόγο τα παίρνει. Ως αποτέλεσμα αυτής της τάξης μας περισσεύουν χρήματα παρόλο παρά τις εποχές που ζούμε. Καλύπτουμε τις ανάγκες και βλέπετε εδώ πόση ευρυθμία υπάρχει στο χώρο και κανένα πρόβλημα».

Ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη την «Αποστολή» , την Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer για το έργο της και χαρακτήρισε την παρουσία της Εκκλησίας πολλαπλώς χρήσιμη, συνεπίκουρο και όχι αντίπαλο του κράτους και πρόσθεσε «Αυτό δηλώνει η Ορθόδοξη μας Παράδοση, αυτό δηλώνει η Ιστορία μας και αυτός είναι λόγος να συνεχίσουμε. Χρειάζεται, κατέληξε, η αγάπη, χρειάζεται η προσωπική επαφή, χρειάζεται η ανθρώπινη ζεστασιά. Και αυτή την παρέχει η Εκκλησία».
Χαιρετισμό απεύθυνε και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Φωτεινή Κουλούρη ενώ Εισηγητές της Ημερίδας ήταν: οι κ. Βαϊδάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός «Αννουσάκειου» Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, Δρ. Θεοτοκά Ίλια, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, Πρόεδρος Δράσης για την Ψυχική Υγεία, Κορδόσης Θεόδωρος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Νάσης Γεώργιος, MD Νευρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Κεντρικής Κλινι- κής Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης «Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων» «Αποστολή», Παρασκευάς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, Δρ. Πούλια Άννα – Καλλιόπη, Κλινική Διαιτολόγος ΓΝΑ «Λαϊκό» Νοσοκομείο, Σπανού Μαρία, Κοινωνιολόγος – Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνη «Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων» «Αποστολή», Δρ. Τσόπελας Χρήστος, Ψυχίατρος, Επιμελητής Α΄ Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer της «Αποστολής» στεγάζεται στην Αφροδίτης 1 & Ηρώδου Αττικού, 15233 Χαλάνδρι, Τηλ.:213 0227965, 213 0043063.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *