Εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί πιστεύεται ότι εμφανίζουν απώλεια μνήμης μετά από μία χειρουργική εγχείριση, γεγονός που γεννά φόβους για πρόκληση ακόμη και άνοιας στους ασθενείς άνω των 65.
Τα ανησυχητικά νούμερα ήταν η αφορμή για τη διεξαγωγή έρευνας, ώστε να εντοπιστεί τι είναι αυτό που κάνει τον εγκέφαλο πιο ευάλωτο σε αυτές τις παρενέργειες και κυρίως ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης και θεραπείας.
Στοιχεία που κοινοποιήθηκαν σε συνέδριο αναισθησιολόγων στη Σιγκαπούρη αποκαλύπτουν πως ένας στους τρεις Αυστραλούς άνω των 65 εμφανίζει νοητικές διαταραχές μία εβδομάδα μετά την εγχείρηση, ενώ περίπου το ένα πέμπτο εξακολουθεί να υποφέρει από αυτές τις παρενέργειες έως και τρεις μήνες μετά.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια έρευνας του Κέντρου για την αναισθησία και τη διανοητική λειτουργία στο Πανεπιστήμιο St Vincent της Μελβούρνης, Lis Evered, οι μελέτες καταδεικνύουν σαν μετεγχειρητική παρενέργεια ακόμη και την άνοια σε ασθενείς που έχουν παρουσιάσει παλιότερα μικρή απώλεια μνήμης.
Η επίκουρος καθηγήτρια Evered ανέφερε σχετικά στο συνέδριο : «Στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, θα περίμενε κανείς να αποτελούν ένα 10 με 15% (οι ασθενείς) που παρουσιάζουν ήπια νοητική διαταραχή και αυτή εξελίσσεται σε άνοια μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όμως είδαμε πως αποτελούν το 43%, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο.»
Οι διαταραχές νοητικών λειτουργιών φαίνεται να είναι ανεξάρτητες από το είδος της εγχείρισης και το αναισθητικό που χρησιμοποιείται, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Beverley Orser, καθηγήτρια αναισθησιολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι παρενέργειες είναι πιο συχνές σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε μεγάλης διάρκειας εγχειρίσεις. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πολλαπλές επεμβάσεις και σε όρους υποφέρουν από μετεγχειρητική μόλυνση.
Η καθηγήτρια Orser έκανε λόγο για δοκιμές σε ζώα που δείχνουν ότι οι αναισθητικές ουσίες είναι παράγοντας που συμβάλλει στο πρόβλημα.
Δεν παρέλειψε βέβαια να επισημάνει και ένα ευχάριστο εύρημα. Φαίνεται πως η απώλεια μνήμης που προκαλείται από εισπνεόμενα αναισθητικά θα μπορούσε να ανατραπεί με ένα πειραματικό ακόμη φάρμακο που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους δέκτες.
«Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν χημικές ενώσεις ικανές να ανατρέψουν, τουλάχιστον εν μέρει, κάποιες από τις νοητικές διαταραχές που συνδέονται με την αναισθησία και την εγχείριση. Είναι πολλά υποσχόμενη (σκέψη) αλλά ακόμη είναι νωρίς», δήλωσε η κ. Orser στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Κολλεγίου Αναισθησιολόγων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.