Απολαύστε τη θάλασσα χωρίς ατυχήματα

Με ιδιαίτερη προσοχή -ιδιαίτερα στα παιδιά- πρέπει να συνοδεύεται η απόλαυση της θά λασσας.

Με ιδιαίτερη προσοχή -ιδιαίτερα στα παιδιά- πρέπει να συνοδεύεται η απόλαυση της θά λασσας. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του σωματείου «Πρόληψη Παιδικού Ατυχήματος», σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας περιβάλλεται από θάλασσα και αμέτρητα νησιά, έχει επίσης λίμνες, ποτάμια και χείμαρρους.


Λόγω καλών καιρικών συνθηκών, τον περισσότερο χρόνο οι ακτές είναι γεμάτες κόσμο. Ο συνδυασμός ήπιου κλίματος και υγρού στοιχείου, κάνει τα παιδιά στη χώρα μας ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα από πνιγμό.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν, σε λίγα μόνο εκατοστά νερό σε ελάχιστο χρόνο. Τι πρέπει να προσέχουμε; Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά, το κολύμπι σώζει ζωές. Ασφάλεια -σημειώνουν- δεν σημαίνει υπερπροστασία. Δεν πρέπει να φοβούνται το νερό, αλλά να το χαίρονται με ασφάλεια.

1 Ποτέ μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και εάν ξέρουν να κολυμπούν.

2 Για την ασφάλειά τους, να μη βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, όπως μπρατσάκια και κουλούρες.

3 Να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα.

4 Μην τα αφήνουμε να απομακρύνονται από την ξηρά, χωρίς επίβλεψη.

5 Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.

6 Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι και να αποφεύγουν τους ηρωισμούς.

7 Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής και άλλα, πρέπει να αποφεύγονται. Μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.

8 Στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος πρέπει πάντα να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται.

9 Μεγάλη προσοχή απαιτείται και όταν τα παιδιά ασχολούνται με διάφορα θαλάσσια αθλήματα: Να φορούν πάντα εγκεκριμένα σωσίβια, ακόμα και εάν κολυμπούν καλά. Εφόσον θέλουν να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ, όπως ιστιοπλοΐα, σκι, ιστιοσανίδα και καταδύσεις, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν πρώτα, μαθήματα σε εξειδικευμένες σχολές και να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος.

10 Σε περίπτωση που μεγαλύτερα παιδιά, κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα, για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.

Κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια
Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να μην πλησιάζουν κοντά σε φουσκωμένο χείμαρρο ή ποτάμι, γιατί εάν πέσουν μέσα μπορεί να πνιγούν.

Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να κολυμπούν σε ποτάμι, όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα και να αποφεύγουν τις βουτιές σε λίμνη, όταν τα νερά είναι θολά.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να πλησιάζουν και να σκύβουν πάνω από πηγάδια, στέρνες και αρδευτικά κανάλια, διότι πέφτοντας μέσα, μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά ή να πνιγούν.

Προσοχή στα παγωτά
Οπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές,τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.

Στην πισίνα
Κολύμπι με… επιτήρηση

Σωστά περιφραγμένη ή καλυμμένη με κάλυμμα ασφαλείας πρέπει να είναι η πισίνα, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Οι ειδικοί θεωρούν απαραίτητη την παρουσία μεγάλων, όταν τα παιδιά κολυμπάνε σε πισίνα. Να μάθουν να προσέχουν ιδιαίτερα τον περίγυρο της πισίνας, καθώς τρέχοντας ή παίζοντας, μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά. Στην πισίνα, όπως και στη θάλασσα, είναι σημαντικό να μάθουν να κάνουν βουτιές, μόνον εφόσον βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *