Αποκατάσταση με φαρμακευ­τική αγωγή ή φυσικοθεραπεία

Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται και με συντηρητική και με χειρουργική θεραπεία. Για να φτάσει ο ασθενής μέχρι το χειρουργείο, ωστόσο, πρέπει να έχει βρεθεί στο στάδιο στο οποίο τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα.


Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται και με συντηρητική και με χειρουργική θεραπεία. Για να φτάσει ο ασθενής μέχρι το χειρουργείο, ωστόσο, πρέπει να έχει βρεθεί στο στάδιο στο οποίο τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα. Η συντηρητική αποκατάσταση γίνεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Για τη φαρμακευτική θεραπεία χρησιμοποιούνται κρέμες μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κρέμα καψαϊσίνης, αναλγητικά και αναστολείς της κυκλοξυγονάσης. Συχνά εφαρμόζονται εγχύσεις μέσα ή γύρω από την άρθρωση με ουσίες όπως είναι η κορτιζόνη και η υαλουρονάνη. Δεν είναι λίγοι οι γιατροί, ωστόσο, που θεωρούν ότι οι εγχύσεις κορτιζόνης είναι μια μέθοδος που θα πρέπει να αποφεύγεται.

Σε ό,τι αφορά τη φυσικοθεραπεία, θα πρέπει να εκτιμηθεί αρχικά η ηλικία, το επάγγελμα και ο καθημερινός τρόπος ζωής του ασθενούς. Ανάλογα με αυτές τις παραμέτρους, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να ζητήσει την προσαρμογή του τρόπου εργασίας του ασθενούς ή να του προτείνει να χρησιμοποιήσει κάποιο βοήθημα όπως το μπαστούνι. Εν συνεχεία θα ξεκινήσει το εξατομικευμένο πρόγραμμα της άσκησης, το οποίο ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί να φέρνει σε πέρας και μόνος του μετά το τέλος της φυσικοθεραπείας. Ιδανική θεωρείται η άσκηση μέσα σε νερό με θερμοκρασία 33-37 βαθμών Κελσίου αφού δεν επιβαρύνει τις αρθρώσειςμ ενώ βοηθάει και στην ενδυνάμωση των μυών. Οι επιστήμονες προτείνουν επίσης την αερόβια άσκηση με μέτριο βαθμό δυσκολίας, ενώ πιθανά οφέλη έχουν και εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως η γιόγκα. Για τον βελονισμό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να βοηθήσει αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από ασκήσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τις περισσότερες φορές η συντηρητική αγωγή έχει ως σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποφυγή της περαιτέρω φθοράς της άρθρωσης, καθώς οι ανατομικές βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας πρέπει να γίνει με βάση το στάδιο που βρίσκεται η ασθένεια, τα κλινικά συμπτώματα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, αλλά και τυχόν υποκείμενες παθήσεις. Υπεύθυνος για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί είναι αποκλειστικά ο ρευματολόγος ή ο ορθοπεδικός.

Αν όλα τα παραπάνω δεν φέρουν αποτέλεσμα και ο ασθενής εξακολουθεί να πονά αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρό πρόβλημα κίνησης και λειτουργικότητας, το νυστέρι αποτελεί την τελευταία λύση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, και κυρίως όταν το πρόβλημα επικεντρώνεται στο ισχίο και το γόνατο, συνιστάται ολική αρθροπλαστική.

Osteoflex Plus
Για ευλύγιστες αρθρώσεις και υγιείς ιστούς

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται στον αυχένα, στην πλάτη, στους αγκώνες και ιδιαίτερα στα γόνατα. Προκαλεί γενική φθορά και πόνους και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους και σε όσους ταλαιπωρούν πολύ τις αρθρώσεις τους.

Το Osteoflex Plus της Health Aid είναι η μοναδική σύνθεση που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για πρόληψη και θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας σε μια ταμπλέτα. Περιέχει Θειική Γλυκοζαμίνη που βοηθά στην αναδόμηση του αρθρικού χόνδρου, καθυστερεί την αποσύνθεσή του, διεγείρει την παραγωγή νέου & μειώνει τους πόνους.

Χονδροϊτίνη που τρέφει & αναδομεί τον χόνδρο και «λιπαίνει» τις αρθρώσεις για εύκολη και ανώδυνη κίνηση.

Το MSM (οργανικό θείο) έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ανακουφίζει από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας και τους αθλητικούς τραυματισμούς.

Κολλαγόνο τύπου ΙΙ με αντιφλεγμονώδη δράση για προστασία & ελαστικότητα των συνδέσμων. Green lipped mussel εκχύλισμα από πράσινο μύδι πλούσιο σε φυσικές πρωτεΐνες, μέταλλα και πολυσακχαρίτες βοηθά αποτελεσματικά στην ευλυγισία των αρθρώσεων. Το Osteoflex Plus έχει επιπλέον Turmeric , Vitamin C & Manganese που δρουν συνεργιστικά για ευλυγισία των αρθρώσεων, ελαστικότητα των τενόντων και των συνδετικών ιστών.

Ιδανικό για:

Οσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Μεσήλικες που θέλουν να προλάβουν τη φθορά του χρόνου και ηλικιωμένους που θέλουν να θρέψουν τις αρθρώσεις τους, να αναδομήσουν τον συνδετικό ιστό και να βελτιώσουν την ευλυγισία τους. Ολους που υποφέρουν από πόνο, ακαμψία ή πρήξιμο στις αρθρώσεις, πόνους στον αυχένα και στην πλάτη. Αθλητές που θέλουν να προστατεύσουν & να ενισχύσουν τις αρθρώσεις τους για να αποφύγουν τους τραυματισμούς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *