Από τώρα σκεφτείτε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες σας

Ζήσης Ψάλλας

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια ευκαιρία για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να αρχίσει να παίρνει φάρμακα για την ανοιξιάτικη αλλεργία σας. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τα φάρμακα για την αλλεργία δύο εβδομάδες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα εάν είναι δυνατόν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).

«Δεν είναι η πιο ρομαντική ιδέα στον κόσμο, αλλά αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να θυμάστε πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας για την ανοιξιάτικη αλλεργία», λέει η αλλεργιολόγος Δρ. Kathleen May, πρόεδρος του ACAAI.

«Και παρόλο που οι ανοιξιάτικες αλλεργίες δεν είναι απαραιτήτως στο μυαλό μας στο τέλος του χειμώνα, η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα συμπτώματα της αλλεργίας εμφανίζονται νωρίτερα μέσα στο έτος. Για μερικούς ανθρώπους οι αλλεργίες ξεκινούν συχνά στα τέλη Ιανουαρίου».

Οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να είναι διαφορετικές ανάλογα με τον άνθρωπο, με συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν φτάρνισμα, καταρροή, βήχα και κόκκινα μάτια με φαγούρα. Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να προσδιορίσει τι πυροδοτεί τα συμπτώματα. Εάν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν βοηθούν, ρωτήστε για πιθανές συνταγογραφούμενες θεραπείες.

Οι άνθρωποι με αλλεργική ρινίτιδα, μερικές φορές κάνουν έλεγχο για τροφικές αλλεργίες αλλά δεν υπάρχει σύσταση να κάνετε αυτόν το έλεγχο. Ενώ οι ασθενείς έχουν μερικές φορές αντίδραση στη γύρη των τροφίμων, οι τροφικές αλλεργίες γενικά δεν προκαλούν ρινικά συμπτώματα. Οι ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να ελέγχονται για αλλεργίες σε κατοικίδια ζώα, ακάρεα σκόνης, δέντρα, χόρτα, ζιζάνια και μούχλα.

Τα φάρμακα που είναι γνωστά ως ενδορινικά κορτικοστεροειδή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα επίμονα συμπτώματα της αλλεργίας. Άλλα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες. Η ψευδοεφεδρίνη, για παράδειγμα, καθαρίζει τη ρινική συμφόρηση, αλλά μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, απώλεια όρεξης, ευερεθιστότητα και αίσθημα καρδιακών παλμών. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από εγκύους.

Μία από τις καλύτερες μεθόδους για τη στόχευση των αλλεργιογόνων είναι η ανοσοθεραπεία. Αυτά τα εμβόλια ή ταμπλέτες έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένους παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ανάπτυξη άσθματος σε ορισμένα παιδιά με εποχιακές αλλεργίες.

Πηγή: medicalxpress.com

Διαβάστε ακόμη...