Από τι αποτελείται η σκόνη του σπιτιού;

Ζήσης Ψάλλας

Το πρόγραμμα DustSafe του Πανεπιστημίου Macquarie, στην Αυστραλία, αναλύει τη σκόνη των σπιτιών και έχει βρει ενδιαφέρονται πράγματα.

Εμείς και τα κατοικίδια ζώα μας συμβάλλουμε συνεχώς στα κύτταρα του δέρματος και στις τρίχες που βρίσκονται στη σκόνη η οποία αποτελείται επίσης από έντομα που αποσυντίθενται, κομμάτια τροφής, πλαστικά και χώμα.

Το μαγείρεμα, τα ανοιχτά τζάκια και το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους προσθέτει πολύ λεπτή σκόνη στο σπίτι μαζί με μολυσματικούς παράγοντες που σχετίζονται με κακά αποτελέσματα για την υγεία.

Η σκόνη περιέχει μια ευρεία συλλογή χημικών, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων οργανικών ρύπων, οι οποίοι συνδέονται με ορισμένους καρκίνους, γενετικές ανωμαλίες, δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα, μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθένειες και βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα φυτοφάρμακα και στα ρούχα και τα έπιπλά μας συνδυάζονται επίσης με τη σκόνη των σπιτιών. Τοξικά επιβραδυντικά φλόγας χρησιμοποιούνται σε αμέτρητα εγχώρια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών πιτζαμών και μπορούν να συμβάλλουν στη σκόνη.

Η σκόνη περιέχει επίσης μικροπλαστικά από ρούχα, συσκευασίες, χαλιά και έπιπλα. Αυτά εισπνέονται και καταπίνονται εύκολα, ειδικά από παιδιά που συχνά βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους.

Χημικές ουσίες με φθόριο ή PFAS -γνωστές ως "χημικές ουσίες για πάντα"- χρησιμοποιούνται σε πολλά εγχώρια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών και σε μερικές αντικολλητικές επιφάνειες. Αυτά βρίσκονται επίσης στη σκόνη του σπιτιού μας.

Οι πυρκαγιές δημιουργούν λεπτή σωματιδιακή ατμοσφαιρική σκόνη, η οποία μπορεί να περιέχει τοξικά συστατικά από προηγούμενη ρύπανση. Η σκόνη από τυχόν κοντινά ορυχεία και τη βιομηχανία μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές εκθέσεις στα παιδιά.

Η υπερβολική χρήση απολυμαντικών και αντιβακτηριακών προϊόντων έχει συνδεθεί με την αυξημένη επικράτηση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά γονιδίων, τα οποία ανιχνεύονται στη σκόνη.

Υπάρχουν όμως πολλά που μπορείτε να κάνετε. Χρησιμοποιήστε χαλάκια πόρτας και βγάλτε τα παπούτσια σας από τους εσωτερικούς χώρους.  Η τακτική σκούπα βοηθάει πάρα πολύ. Οι ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρο λεπτών σωματιδίων (όπως το φίλτρο HEPA) είναι πιο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της σκόνης που προκαλεί αλλεργία. Η σκόνη με ένα στεγνό πανί ή ξεσκονόπανο μπορεί να ανακυκλώσει τη σκόνη στον αέρα, οπότε χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί αντί αυτού. Το υγρό σφουγγάρισμα σκληρών επιφανειών δαπέδου αφαιρεί επίσης τη λεπτή σκόνη που έχει απομείνει από την ηλεκτρική σκούπα.

Διαβάστε ακόμη...