Από την εφηβεία φαίνεται η μανιοκατάθλιψη

 
Απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης συμπτώματος μανίας στην εφηβεία και εκδήλωση μανιοκατάθλιψης κατά την ενήλικη ζωή παρατήρησαν οι επιστήμονες.


Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, ο αριθμός των εφήβων που έχουν εμφανίσει συμπτώματα μανίας -ένα χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη)- είναι συναφής με τον αριθμό των ενηλίκων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο.

«Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μανία ξεκινά στα 20 η τα 30 χρόνια», εξηγεί η Καθλίν Ράις Μερικάνγκας, επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

«Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι η μανία εμφανίζεται στους εφήβους» προσθέτει.

Ο πιο κοινός ορισμός της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει την εναλλαγή κρίσεων μανίας και κατάθλιψης, παρότι ένας τύπος διπολικής διαταραχής εμφανίζεται μόνο με μανία.

Στη μελέτη, οι διαταραχές διάθεσης, μάλιστα, γίνονταν συχνότερες όσο οι έφηβοι μεγάλωναν με το 1,4% των 13χρονων και 14χρονων να πληρούν τα κριτήρια της μανίας, ενώ σχεδόν διπλάσιο αριθμό 17χρονων και 18χρονων να πάσχουν από διαταραχή.

Σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους με μανιοκατάθλιψη είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και περισσότεροι από τους μισούς έπασχαν και από συμπεριφορική διαταραχή ή διαταραχή άγχους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα ποσοστά των συμπτωμάτων διπολικής διαταραχής στους εφήβους αυξάνονται, αλλά μάλλον ότι ο αυξανόμενος αριθμός των εφήβων που αναζητούν θεραπεία για ένα ψυχιατρικό τους πρόβλημα διαγιγνώσκονται με διπολική διαταραχή.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *