Απλό τεστ μνήμης μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

altsxaimer-656x410.jpg

Ένα απλό τεστ μνήμης, που δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση και πρόβλεψη της νόσου του Αλτσχάιμερ ακόμα και δύο χρόνια πριν την εκδήλωσή του, σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως το τεστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση της νόσου τη σωστή στιγμή, όταν υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της άνοιας.

Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, αν και δύο κλινικές μελέτες έχουν υποσχόμενα αποτελέσματα, όχι ωστόσο άμεσα.

Εάν οι δοκιμές έχουν επιτυχή κατάληξη, οι ειδικοί εκτιμούν πως τα πρώτα φάρμακα για θεραπεία του Αλτσχάιμερ μπορούν να παρασκευαστούν περίπου στο διάστημα μιας 10ετίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πως η νόσος συνήθως μένει χωρίς διάγνωση μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολο για τους γιατρούς να διαχειριστούν τη ζημιά.

Το εν λόγω τεστ μνήμης, το τεστ των «Τεσσάρων βουνών» (4ΜΤ), καλεί όσους υποβάλλονται σε αυτό να αναγνωρίσουν την εικόνα ορεινού τοπίου, που τους έχει επιδειχθεί νωρίτερα, ανάμεσα σε τέσσερα τοπία. Ένα από τα τέσσερα είναι ίδιο με αυτό που είδαν αλλά από άλλη οπτική γωνία.

Οι ερευνητές του Cambridge διαπίστωσαν πως το απλό τεστ μνήμης που δημιουργήθηκε στη Βρετανία πριν από μια δεκαετία όχι μόνο μπορεί να συμβάλει αξιόπιστα στη διάγνωση αλλά ακόμα και να προσφέρει πρόβλεψη μηνών ή και ετών πριν τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας κάνουν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η ακρίβεια των αποτελεσμάτων φτάνει το 93%.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *