«Απελπισία», η λέξη που περιγράφει την ψυχική κατάσταση των ανέργων

2CB235E62E73FD35577C462C6B5ED7EA.jpg

  «Απελπισία» είναι η λέξη που περιγράφει την ψυχική κατάσταση των ανέργων, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες νιώθουν σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό να επιβαρύνονται ψυχικά από την παρατεταμένη ανεργία τους και εκφράζουν συναισθήματα απόγνωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν στήριξη, οι ίδιοι αντλούν κουράγιο και δύναμη κυρίως από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και παρουσιάστηκε από την επιστημονική υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, Μάρω Βασσάρα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση».

Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 134 άτομα που απευθύνθηκαν στους τέσσερις Συμβουλευτικούς Σταθμούς με αίτημα την εύρεση εργασίας. Το 61% του δείγματος ήταν γυναίκες και το 39% άνδρες ενώ σε ό,τι αφορά την ηλικία το 30% των συμμετεχόντων ήταν 36-45 ετών, το 26% 46-54 ετών, το 24% 27-35 ετών, το 23% έως 26 ετών και το 7% 55 – 65 ετών.

Στην ερώτηση «πόσο θα λέγατε ότι έχει επηρεάσει η ανεργία αρνητικά την ψυχική σας κατάσταση» το 58% των ερωτηθέντων απάντησε «πάρα πολύ, νιώθω συχνά απελπισία».

Στην ερώτηση από πού αντλούν κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας, το 69% των συμμετεχόντων απάντησε «από την οικογένεια και φίλους», το 62% «από τη συνειδητοποίηση ότι είναι ένα γενικότερο πρόβλημα» και το 58% «από τη συμπαράσταση του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου».

«Όπως είναι αναμενόμενο, οι βασικές πηγές στήριξης των ανθρώπων είναι οι κοντικοί τους άνθρωποι – συγγενείς και φίλοι.

Σημαντικό είναι επίσης ότι, η επίγνωση πως πρόκειται για μια οικονομική – κοινωνική κρίση που αφορά το σύνολο του πληθυσμού, βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς αποτρέπει τα άτομα από το να χρεώσουν την κατάσταση αυτή ως προσωπική αποτυχία. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζουν τους συμβουλευτικους σταθμούς ως πηγή στήριξης» ανέφερε η κ. Βασσάρα.

Σημειώνεται ότι το 2012, 3.090 άνθρωποι απευθύνθηκαν στους τέσσερις Συμβουλευτικούς Σταθμούς του Δήμου Νεάπολης – Συκεών ενώ 1929 από αυτούς (ποσοστό 56%) ζητούσε πληροφόρηση για εύρεση εργασίας.

Τελικά ποσοστό 24% από τους τελευταίους βρήκε δουλειά, χάρη στη στήριξη που έλαβε σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, την ενημέρωση για αγγελίες, προκηρύξεις και σεμινάρια, τη βοήθεια στη συμπλήρωση αιτήσεων και την καθοδήγηση για τις απαραίτητες ενέργειες για την εύρεση εργασίας, τη βοήθεια στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και την ενδυνάμωση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων που σχετίζονται με την παρατεταμένη ανεργία.

Σύμφωνα με την κ. Βασσάρα, η συμβουλευτική στήριξη των ανέργων είναι σημαντικός παράγοντας στην ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας, δηλαδή της ικανότητάς τους να διαχειριστούν με επιτυχία τη δύσκολη συνθήκη της ανεργίας. Κατ επέκταση, η ψυχική ανθεκτικότητα θεωρείται σημαντικός παράγοντας καθώς εκτιμάται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αποτίμηση της χρησιμότητας των υπηρεσιών των Συμβουλευτικών Σταθμών, από τα ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζει το γεγονός ότι το 65-80% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί πάρα πολύ αυτές τις υπηρεσίες και τις βρίσκει πολύ βοηθητικές. Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σχέσης με τους συμβούλους απασχόλησης, ως σημαντικά στοιχεία αξιολογήθηκαν η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μαζί τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *