Απελευθερώστε τα αέρια που έχετε- Δείτε γιατί

Τα αέρια είναι φυσιολογικά αν και είναι θέμα ταμπού. Ορισμένοι τα… εξωτερικεύουν ηχηρά και μάλιστα σε δημόσιους χώρους άλλοι, περισσότερο συγκρατημένοι, βρίσκουν τρόπους να τα κρατούν μέσα τους. Το ερώτημα είναι – τι συμβαίνει όταν το κάνουμε αυτό;

Σε δημοσιευμένο της άρθρο της η   Clare Collins καθηγήτρια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, σημειώνει :Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες νιώθουν οτι έχουν αέρια 20 φορές ημερησίως, μερικές φορές χωρίς να συνοδεύονται από διακριτικό ήχο ή οσμή.

Αυτό θεωρείται ότι βρίσκεται στο «κανονικό» και αρκετά κοινό για όλους, σύμφωνα με το Δρ Kyle Staller , γαστρεντερολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Υπάρχουν δύο διαδικασίες στο σώμα μας που οδηγούν στο σχηματισμό αερίου.

Όταν το φαγητό μετακινείται στο έντερο, η διαδικασία πέψης που περιλαμβάνει τα βακτήρια μπορεί να απελευθερώσει υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο που χρειάζονται έναν τρόπο να βγείτε από το σώμα σας.

Το αέριο προκύπτει επίσης, εξαιτίας του αέρα που πλεονάζει, όταν για παραδειγμα πίνουμε ανθρακούχα ποτά, καπνίζουμε, αναπνέουμε από το στόμα κλπ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο του Διαβήτη και των πεπτικών και νεφρικών νόσων παρέχει έναν κατάλογο τροφίμων και ποτών που είναι πιθανό να προκαλέσουν φυσικό αέριο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, σπαράγγια, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα.

Τι συμβαίνει όταν προσπαθείτε να  καταπνίξετε τα αέρια συγκρατώντας τα;

Τα αέρια δεν εξαφανίζεται μαγικά,βρίσκουν απλώς, έναν…. εναλλακτικό τρόπο να φύγουν από το σώμα – μέσω του στόματος!

«Προσπαθώντας να διατηρήσουμε το αέριο εντός του σώματος, αυτό,  οδηγεί σε αύξηση της πίεσης και της μεγάλης ενόχλησης», έγραψε η Collins στο άρθρο της. «Η συσσώρευση εντερικού αερίου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή διόγκωση, και τελικά, θα το  εκπνεύσετε μέσω της αναπνοή σας».

Αν παραμείνουν για πολύ στο σώμα προκαλούν τη συσσώρευση εντερικού αερίου αν και αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη περισσότερο μιας πεπτικής διαταραχής, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πολλά άλλα .

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άβολα για ένα εντερικό αέριο  προσπαθήστε να… μετακινηθείτε σε μια πιο βολική τοποθεσία. Το καλύτερο πράγμα για την υγεία του πεπτικού σας είναι να το αφήσετε να φύγει…

Διαβάστε ακόμη...