Απειλούνται από τη γρίπη οι ανεμβολίαστοι

8D09433634432D2FABA9B4C9D326C9CA.jpg

  Ο κίνδυνος θανάτου από γρίπη απειλεί τους ανεμβολίαστους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Επειδή το κύμα της γρίπης αναμένεται να διαρκέσει άλλους δυο μήνες, τα άτομα αυτά θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσο νωρίτερα γίνεται για να είναι καλυμμένοι για το επόμενο διάστημα.

Το εμβόλιο για τον υπότυπο Η1Ν1 υπάρχει από το 2009 και όσοι το κάνουν αναπτύσσουν ανοσία και καλύπτονται και από τον Η3Ν2, ο οποίος δεν είναι καινούργιος τύπος, άλλα ορισμένα στελέχη του είναι τροποποιημένα.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου, αναφέροντας, παράλληλα, ότι στις περισσότερες ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν άτομα που νοσηλεύονται και έχει ταυτοποιηθεί ότι πάσχουν από τον υπότυπο Η1Ν1, είτε από γρίπη Α, Β ή από Η3Ν2.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των θανάτων από γρίπη σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται στους 12 από τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ όλης της χώρας νοσηλεύτηκαν 42. Σήμερα, στις ΜΕΘ όλης της Ελλάδας νοσηλεύονται 22 άτομα λόγω γρίπης, εκ των οποίων το ένα περιστατικό αναφέρθηκε, σήμερα, στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η κ Λεπτοκαρίδου επισημαίνει ότι, σήμερα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν 12 περιστατικά, σε μερικά από τα οποία έχει ταυτοποιηθεί η γρίπη.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, είναι ίδια με πέρσι. Θάνατοι από γρίπη έχουν σημειωθεί και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κυρίως άτομα μέσης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, από τα άτομα μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα πάντα αναμένεται να πεθάνει, από γριπώδη συνδρομή, κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος. Οι εμβολιασμένοι περνούν και αυτοί την γρίπη, αλλά ήπια. Η γρίπη αντιμετωπίζεται με αντιικά φάρμακα και η έκβαση είναι καλή. Επειδή όλες οι ιώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία έτσι και η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φάρμακα στο σπίτι είτε με νοσηλεία στο νοσοκομείο» προσθέτει η κ. Λεπτοκαρίδου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *