Απειλούν να σταματήσουν τις διανυκτερεύσεις οι φαρμακοποιοί

BE2C1891E10AE00B9B04B13B47FFE49E.jpg

  Να εφαρμόσει άμεσα το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» σε ό,τι αφορά την υγεία, και ειδικά τον φαρμακευτικό κλάδο, κάλεσε χθες την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, ζητώντας αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκου.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε το αίτημα των φαρμακοποιών για άρση των μνημονιακών μέτρων για τα φαρμακεία, μεταξύ των οποίων και η απελευθέρωση του ωραρίου, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα εξετάσουμε εάν τελικά έχει αξία να διατηρήσουμε τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων». Μάλιστα, έδωσε «πίστωση χρόνου» στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στις αλλαγές έως την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου του υπ. Υγείας στη Βουλή σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο κ. Λουράντος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινότητα χιλιάδων ασφαλισμένων που έχουν δει μέσα σε τρία χρόνια να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα. Όπως ανέφερε, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα από 12,8% που ήταν το 2012, ανέβηκε στο 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013 κι έφτασε στο 33%-35% τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ασφαλισμένοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν 50, 60 ακόμα και 70 ευρώ τον μήνα για τα φάρμακά τους, όταν η σύνταξη που παίρνουν δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ», τόνισε και ζήτησε να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, που για το 2015 έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ.

Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την άμεση κατάργηση των «μνημονιακών μέτρων», και συγκεκριμένα όσων αφορούν την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων, το ιδιοκτησιακό, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα πειθαρχικά συμβούλια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Εντός των ημερών θα παραδώσουν στο υπουργείο Υγείας -κατόπιν παρότρυνσης του υπουργού Παν. Κουρουμπλή- και γραπτώς τις προτάσεις τους με τη μορφή τροπολογίας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι δεσμευτικό για το υπουργείο. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι έχει απορρυθμιστεί η λειτουργία των φαρμακείων με την απελευθέρωση του ωραρίου και προτείνει να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που οδήγησαν σε αυτό και να επανέλθει το καθεστώς, όταν το ωράριο οριζόταν από τους κατά τόπους συλλόγους και ίσχυε για όλους.

Τέλος, ο κ. Λουράντος επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, παρουσιάζοντας έγγραφο-απάντηση σε καταγγελία φαρμακοποιών της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, σύμφωνα με το οποίο η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής των ελληνικών αρχών, για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με δική τους πρωτοβουλία και σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *