«Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο καθημερινό στρες και του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε και αντιδρούμε σε καταστάσεις στρες είναι τόσο σημαντικός για την υγεία μας μακροπρόθεσμα όσο και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Susan Charles καθηγήτρια ψυχολογίας και κοινωνικής συμπεριφοράς στο UC.
Οι ερευνητές παρατήρησαν 711 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25-74 ετών και παρατήρησαν ότι ο αρνητικός τρόπος αντίδρασης σε καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις – όπως οι καβγάδες με τον σύντροφο, οι συγκρούσεις με έναν συνάδελφο, οι ώρες αναμονής σε μια ουρά ή στην κίνηση του δρόμου – δρα σωρευτικά και μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης της ψυχικής μας κατάστασης μετά από δέκα χρόνια.
«Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τα καθημερινά προβλήματα να καταστρέψουν τις στιγμές μας. Άλλωστε το σύνολο των στιγμών είναι οι μέρες και οι μέρες συσσωρευόμενες γίνονται χρόνια. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας ως τέτοια (ως προβλήματα) παρά μόνο όταν έχουν γίνει τόσο σοβαρά, που απαιτούν επαγγελματική βοήθεια», επισημαίνει η Dr Charles.
Πηγή: vita.gr