Απειλή για την καρδιά τα παραπανίσια κιλά

6A061C54B323256BDFAFA45CAE20B3A4.jpg

  Η παχυσαρκία αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα ωστόσο με τους επιστήμονες, δεν πρέπει απαραίτητα κάποιος να είναι παχύσαρκος για να διατρέχει υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Αρκούν και λίγα κιλά παραπάνω.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μια ανάλυση η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet τόσο οι υπέρβαροι όσο και οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Στην παρούσα μετα-ανάλυση 97 προοπτικών μελετών (που περιελάμβαναν στοιχεία από 1,8 εκατομμύρια ενήλικες χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο), διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση του BMI (δείκτης μάζας σώματος) κατά 5 μονάδες ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο και για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αυξανόταν κατά 15% και κατά 4% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μεγάλη μετα-ανάλυση υποδεικνύει ότι όχι μόνο οι παχύσαρκοι αλλά και οι υπέρβαροι ασθενείς έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιπλέον, το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας και διαβήτη. Συνεπώς, η αντιυπερτασική, υπολιπιδαιμική και αντιδιαβητική αγωγή δεν επαρκούν για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, αλλά επιβάλλεται και η απώλεια βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *