Απειλή για τη δημόσια υγεία η παχυσαρκία

 
Εθνικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, θα αναπτυχθεί στη χώρα μας, καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται σε σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως με το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων να υπερβαίνει πλέον το 30% και για την Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς να αγγίζει τις 600.000.


Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευαγγελία Χαρμανδάρη, καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Οι επιπλοκές της κατάστασης αυτής, οι οποίες είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ευθύνονται, εκτός όλων των άλλων, για ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος δαπανών Υγείας.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας», είπε η κ. Χαρμανδάρη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ανέλαβε την υλοποίηση του Πανελληνίου Προγράμματος κατά της παχυσαρκίας, με τίτλο «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή».

Στόχοι του έργου είναι, η καταγραφή των ανθρωπομετρικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε παιδιάτρους ή γενικούς γιατρούς, η σαφής καθοδήγηση των γιατρών σχετικά με τη διακίνηση ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου παιδιού, ο συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και η ενημέρωση επιστημόνων υγείας και γονέων, καθώς και όλων των αρμόδιων φορέων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μέσω αυτού του προγράμματος θα τεθούν οι βάσεις για τη διαχρονική παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των παιδιών και εφήβων με υπερβαρότητα και παχυσαρκία από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωσή τους, υπογράμμισε η κ. Χαρμανδάρη, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση στην ιατρική κοινότητα, να ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια.

Η κ. Χαρμανδάρη ανέφερε επίσης, ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι μπορούν να παραπέμπονται στο νεοσυσταθέν Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Για ραντεβού στο τηλέφωνο: 213 2013 666, και πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.childhood-obesity.gr).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *