Απειλεί τους ταξιδιώτες τροπικών χωρών η ελονοσία

 
Η ελονοσία και ο τυφοειδής πυρετός είναι οι δύο συχνότερες ασθένειες που «χτυπούν» τους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης προς τις τροπικές χώρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έδειξε ότι η ελονοσία πλήττει κυρίως τους ταξιδιώτες στη Δυτική Αφρική, ενώ ο τυφοειδής πυρετός στην Ινδία και τις γύρω χώρες.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής το νορβηγό Μόγκενς Γιενσένιους του πανεπιστημίου του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό τροπικής ιατρικής και υγιεινής «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene» μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 83.000 άρρωστους ταξιδιώτες προερχόμενους από πολλές δυτικές χώρες, οι οποίοι είχαν επιστρέψει από ταξίδι σε κάποια τροπική χώρα κατά την περίοδο 1996-2011.

Όπως διαπιστώθηκε, το 4,4% των ασθενών είχαν προσβληθεί από κάποια νόσο δυνητικά θανατηφόρο. Τελικά, πέθαναν 13 ασθενείς, οι δέκα από ελονοσία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ελονοσία (προκαλείται από παράσιτο που εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών) είναι με διαφορά η πιο κοινή ασθένεια που προσβάλλει τους τροπικούς ταξιδιώτες σε ποσοστό περίπου 77%, αλλά και η πιο επικίνδυνη για τη ζωή τους.

Ακολουθεί ο τυφοειδής πυρετός (ποσοστό περίπου 18% των περιστατικών), μία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από βακτήριο που βρίσκεται σε τροφές ή νερό, σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής. Στην τρίτη θέση, από άποψη συχνότητας μεταξύ των τροπικών νόσων, είναι η λεπτοσπείρωση (2,4%), που προκαλείται από μόλυνση του ερού με ένα βακτήριο.

Παρά την εκφοβιστική ειδησεογραφία, ούτε ένας τροπικός ταξιδιώτης δεν προσβλήθηκε από νόσους-φόβητρα, όπως ο ιός Έμπολα (για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία), ο ιός της Λάσα ή ο κίτρινος πυρετός. Αντίθετα, όπως είπε ο Μόγκενς Γενσένιους, «παρόλο που η διάγνωση και θεραπεία της ελονοσίας και του τυφοειδούς πυρετού, καθώς και πολλών άλλων τροπικών ασθενειών, έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι ακόμα πεθαίνουν από αυτές, αν δεν πάρουν γρήγορα φαρμακευτική αγωγή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους». Αυτό ακριβώς, πρόσθεσε, πρέπει να κρατά σε επιφυλακή το ιατρικό προσωπικό στη Δύση, όταν βλέπει αρρώστους να επιστρέφουν από τροπικές χώρες και να έχουν κάποιο ύποπτο πρόβλημα (π.χ. επίμονο πυρετό).

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 50 εκατομμύρια Δυτικοί ταξιδιώτες επισκέπτονται -κυρίως για τουρισμό ή για δουλειές- τις τροπικές χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Ωκεανία, ενώ ο αριθμός τους εμφανίζει ανοδική τάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Παράλληλα, υπάρχει ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών στη Δύση, οι οποίοι προέρχονται από αυτές τις τροπικές χώρες και στις οποίες περιοδικά επιστρέφουν για να δουν τους συγγενείς τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι μετανάστες έχουν συχνά την αυταπάτη ότι ο οργανισμός τους έχει ανοσία απέναντι στην ελονοσία και τις άλλες νόσους, με συνέπεια να κολλάνε και μετά να μεταφέρουν το νόσημα στις νέες πατρίδες τους πίσω στη Δύση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *