Απαραίτητη η βιταμίνη Κ2 για γερά οστά

Ζήσης Ψάλλας

Τα οστά αποτελούνται από ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος και μια σπογγώδη μήτρα εσωτερικών ιστών. Συνεχώς αποδομούνται και οικοδομούνται με αποτέλεσμα ολόκληρος ο σκελετός να αντικαθίσταται κάθε 7 έως 10 χρόνια.

Αυτή η αναδιαμόρφωση ρυθμίζεται από δύο τύπους κυττάρων, τους οστεοβλάστες που χτίζουν τον σκελετό και τους οστεοκλάστες που τον γκρεμίζουν. Οι οστεοβλάστες παράγουν οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθά στη λήψη του ασβεστίου από την κυκλοφορία του αίματος και το συνδέει στη μήτρα των οστών. Οι βιταμίνες Α και D είναι απαραίτητες για τη δημιουργία της οστεοκαλσίνης η οποία όμως για να παίξει το ρόλο της πρέπει να πάρει την τελική της μορφή και σ’ αυτό ακριβώς χρειάζεται η βιταμίνη Κ2.

Αρχικά, η οστεοκαλσίνη είναι ανενεργή και απαιτεί τη βιταμίνη Κ2 για να μπορεί να δεσμεύσει το ασβέστιο και να το τοποθετήσει στα οστά και τα δόντια. Αυτός είναι ο λόγος που από το 1995, τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 εγκρίθηκαν ως θεραπεία για την οστεοπόρωση στην Ιαπωνία. 

Τελικά, το ασβέστιο, η βιταμίνη D3, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Κ2 λειτουργούν συνεργικά μεταξύ τους. Το ασβέστιο εναποτίθεται στα οστά, η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου, το μαγνήσιο δημιουργεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και η βιταμίνη Κ2 αποτρέπει την ασβέστωση των αρτηριών. Αυτά τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά εκτελούν έναν περίπλοκο "χορό" για την καλή υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, η συνήθης διατροφή δεν περιέχει αρκετές ποσότητες βιταμίνης Κ2 για επαρκή ενεργοποίηση της MGP.

Το πιο πλούσιο τρόφιμο σε βιταμίνη Κ2 είναι το νατό που φτιάχνεται από σόγια η οποία έχει υποστεί ζύμωση. Παρακάτω είναι οι πιο σημαντικές τροφές σε βιταμίνη Κ2 (εκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά 100 γραμμάρια τροφής):

  1. Νατό (natto): 1.062 mcg
  2. Χοιρινό λουκάνικο: 383 mcg
  3. Σκληρά τυριά: 76 mcg
  4. Χοιρινή μπριζόλα: 75 mcg
  5. Κοτόπουλο (πόδι / μηρός): 60 mcg
  6. Μαλακά τυριά: 57 mcg
  7. Κρόκος αυγού: 32 mcg

Διαβάστε ακόμη...