Απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση φρούτων

 
Πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν την τεράστια σημασία και επιρροή που έχουν τα φρούτα στην υγεία μας. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και γενικά σε ουσίες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και προφυλάσσουν από πολλές παθήσεις. Ποιες είναι όμως αυτές οι παθήσεις και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από αυτές;


Υπάρχουν σημαντικά δεδομένα, που επιβεβαιώνονται από πολλές μελέτες και δείχνουν ότι μια διατροφή με χαμηλή κατανάλωση φρούτων αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Η έλλειψη φρούτων από τη διατροφή συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο σχεδόν σε όλα τα σημεία. Τα φρούτα αποτελούν κύριες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών (ασκορβικού οξέος , φλαβονοειδή) και φολικού οξέος τα οποία έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τον οργανισμό από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών.

Επίσης, η χαμηλή κατανάλωσή μας σε φρούτα συνεπάγεται με χαμηλή κατανάλωση σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα τα κόπρανα να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο παχύ έντερο και μ’ αυτό τον τρόπο να δίνεται χρόνος σε καρκινογόνους παράγοντες, που περιέχονται στη τροφή να δράσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης μειώνεται η οξύτητα του εντέρου, δράση η οποία δρα υπέρ της καρκινογένεσης.

Παράλληλα τα άτομα που τρώνε λίγα φρούτα κάθε μέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα καρδιάς. Η ποσότητα των φρούτων που καταναλώνουν κάθε μέρα οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά έχει σημαντική επιρροή στην εκδήλωση μιας ασθένειας. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε μερίδα φρούτων που παραλείπει κάθε μέρα κάποιο άτομο υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 4% του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Σε επιδημιολογικές έρευνες φάνηκε ότι γυναίκες που δεν καταναλώνουν τις απαραίτητες μερίδες φρούτων στο καθημερινό τους διαιτολόγιο έχουν 40% περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε άλλες μελέτες βρέθηκε ότι η χαμηλή κατανάλωση συνοδευόταν με αυξημένη πίεση ενώ μια ανάλογη αύξηση επέφερε αποτελεσματική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα φρούτα προμηθεύουν επίσης τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες, έτσι όταν αυτά απουσιάζουν από τη διατροφή μας παρατηρούνται οι γνωστές αβιταμινώσεις. Άτομα τα οποία έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις της βιταμίνης C μέσα στο αίμα τους, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη C στο αίμα τους έχουν ταυτόχρονα και υψηλή αρτηριακή πίεση ή είναι υπέρβαρα.

Η βιταμίνη C προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τη νοσηρή δράση των ελευθέρων ριζών καθώς επίσης παρεμποδίζει τη συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων σε περιοχές των αρτηριών που πιθανόν να υπάρχουν βλάβες. Η δράση αυτή προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες του εγκεφάλου οδηγώντας έτσι σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης C εκτός από το γνωστό σκορβούτο μπορεί να επιφέρει και άλλα προβλήματα στον οργανισμό όπως συνεχές αίσθημα κόπωσης και κακής διάθεσης ενώ οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αντανάκλαση στο δέρμα αφού το μυστικό για την ανανέωση του κολλαγόνου του δέρματος βρίσκεται στη βιταμίνη C, η οποία βοηθά σημαντικά τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος κάνοντάς το λαμπερό γεμάτο ζωντάνια.

Παράλληλα, η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, δεδομένου ότι τρία ποτήρια φρεσκοστυμμένου χυμού από πορτοκάλια αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης μέχρι 27%.

Τα φρούτα είναι τροφή σημαντική για τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος, ενώ συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού σωλήνα. Πιο συγκεκριμένα τα μήλα και τα μούσμουλα συνιστούνται στις ευκοιλιότητες ενώ τα ροδάκινα προτιμούνται στις δυσκοιλιότητες. Το καρπούζι και τα κεράσια είναι διουρητικά και καθαρίζουν τα νεφρά και την κύστη. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος τους στη διατήρηση του μεταβολισμού μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η αξία των φρούτων για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας μας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Γι’ αυτό επιβάλλεται να μην ξεχνάμε τα φρούτα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια πρόσληψη 2-3 φρούτων και ένα φρέσκο χυμό την ημέρα κρίνεται ικανοποιητική και συμβάλλει μόνο θετικά στον οργανισμό.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *