Την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης στο τομέα της υγείας στη Ελλάδα, αλλά και την προάσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ασθενή, σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης, επισήμαναν διεθνείς και Έλληνες ομιλητές που συμμετέχουν στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας: Βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και οργανώνεται από το υπουργείο Υγείας.
Στη σύντομη εισήγησή του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τις στηρίξουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και οι πολίτες, καθώς μετά την ολοκλήρωσή τους θα έχουν και οι δύο πλευρές ωφεληθεί από αυτές. Ανέφερε δε πως αυτό που επιχειρείται να γίνει σε δύο με τρία χρόνια με την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, οι Γερμανοί χρειάστηκαν τουλάχιστον 25 χρόνια για να το επιτύχουν στη χώρα τους.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι οι αλλαγές αυτές θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, αλλά αρκετοί από αυτούς, όπως η Σουζάνα Γιάκαμπ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρατήρησαν ότι θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στον άνθρωπο, την αξιοπρέπειά του και το δικαίωμά του στην περίθαλψη. Η κ. Γιάκαμπ αναφέρθηκε στις αυτοκτονίες, στην ψυχική υγεία και την αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να είναι προσεκτικές, ώστε να μην επηρεάσουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τού ευχήθηκε δύναμη, καθώς -όπως είπε- οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες από τις έως τώρα. Ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι η εκκλησία στέκεται πλάι στον άνθρωπο που υποφέρει και συνεργάζεται πάντα με την πολιτεία, ενώ απευθυνόμενος στους εκατοντάδες Ευρωπαίους επισκέπτες που συμμετέχουν στο συνέδριο, τόνισε ότι οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πλέον αυτές στις οποίες αρχικά είχε στηριχθεί και συμπλήρωσε με έμφαση ότι έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. «Δεν βρήκαμε την απαιτούμενη ανταπόκριση από τα κράτη. Την βρήκαμε όμως από τους λαούς, οι οποίοι συγκέντρωσαν πέντε κοντέινερ με φάρμακα για την Ελλάδα», κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της οι οποίοι -όπως είπε- στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Μποργκ αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία της Ευρώπης και του ελληνικού υπουργείου Υγείας με τον ΠΟΥ, προκειμένου να παρασχεθεί σημαντική βοήθεια στους Έλληνες, για να εφαρμόσουν τις βέλτιστες τεχνικές προκειμένου να έχουν ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας με βάση τα διεθνή πρότυπα.