Απαγορευτικό το τσιγάρο για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα

tsigaro7.medium.jpg

Πολύ επιβαρυντικός παράγων για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι το κάπνισμα, με νέα έρευνα να δείχνει πως οι καπνιστές πάσχοντες είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει. Το καλό νέο είναι πως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά αν ο ασθενής σταματήσει να καπνίζει και τελικά φτάνει με τα χρόνια να είναι σε ίδια επίπεδα με εκείνον που δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ρευματολογίας και μυοσκελετικής επιδημιολογίας Ντέμπορα Σίμονς του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Arthritis Care and Research» του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 5.700 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με μέση ηλικία 61 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ήσαν καπνιστές, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει. Για τους πρώην καπνιστές ο κίνδυνος μειωνόταν για κάθε χρόνο που το είχαν κόψει και τελικά ήταν σχεδόν ίδιος με όσους ποτέ δεν κάπνισαν.

«Η έρευνα παρέχει σημαντικά στοιχεία ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αρχίζει να μειώνεται για όσους κόβουν το κάπνισμα και η μείωση συνεχίζεται κάθε χρόνος που περνά», δήλωσε η Σίμονς και τόνισε ότι οι ρευματολόγοι πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία στο ζήτημα, ιδίως όταν πρόκειται για ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα παίζει ρόλο στην εκδήλωση της αρθρίτιδας, γι’ αυτό αναλογικά περισσότεροι καπνιστές πάσχουν από αυτήν από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα κινδυνεύουν επίσης με πρόωρο θάνατο και για άλλους λόγους, όπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο, σοβαρή φλεγμονή, παθήσεις των πνευμόνων κ.α.

Η επώδυνη νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και έχει απρόβλεπτη εξέλιξη, καθώς τη μια μέρα μπορεί να νιώθει κανείς καλά και την επόμενη να είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι, ανίκανος ακόμη και να ντυθεί μόνος του ή να πάει στην τουαλέτα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *