«Άοπλοι» απέναντι στον ιό του δυτικού Νείλου

 
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την εμφάνιση πέντε κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα για την πρόληψη από το ενδεχόμενο να προσληφθούν περισσότεροι άνθρωποι, ενώ ακόμα υπό εκκρεμότητα βρίσκονται κρίσιμες αποφάσεις.


Τελευταία κρούσματα είναι ένας 18χρονος, ένας 44χρονος και μία 65χρονη γυναίκα, οι οποίοι εισήχθησαν στα νοσοκομεία Τζάνειο και Ασκληπιείο.

Στο μεταξύ το πρόβλημα αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι υπάρχει πλημμελής προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, μόνο έξι από τους 66 δήμους του λεκανοπεδίου έκαναν ψεκασμούς εγκαίρως για την αντιμετώπιση του ιού. Οι δήμοι αυτοί είναι του Μαραθώνα, της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου, της Φυλής, των Μεγαρέων και της Μάνδρας.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, ενώ εκκρεμεί εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω του μεταγγιζόμενου αίματος.

Οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν δέσμευση του αίματος που έχει συλλεχθεί από τις επίμαχες περιοχές και οι οποίες εκτείνονται έως και 10 χιλιόμετρα από την εστία του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στους αιμοδότες κατά τις αιμοληψίες, όσο και στη συνέχεια στις μονάδες (φιάλες) αίματος.

Το υπουργείο Υγείας, στο μεταξύ, εξετάζει τις εισηγήσεις που έγιναν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, αλλά διερευνάται και ο οικονομικός παράγοντας, δεδομένων των περιορισμένων πόρων που υπάρχουν, ενώ η ηγεσία του υπουργείου θα αποφασίσει για τη μέθοδο βάσει της οποίας θα γίνει έλεγχος του αίματος, αν θα γίνει δηλαδή ανά ασκό ή μέσω μικροδεξαμενών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *