Η επιλογή χρήσης ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου ως εναλλακτική του παραδοσιακού καπνίσματος τείνει να αποτελέσει μία από τις δημοφιλέστερες μορφές διακοπής του τσιγάρου, η οποία βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και φυσικά την υγεία εκατομμυρίων πρώην καπνιστών παγκοσμίως. Την παραδοχή αυτή φαίνεται πως δεν μπορούν να συμμεριστούν έρευνες, στην πλειονότητα τους με ελλιπή στοιχεία, που συχνά κάνουν τον γύρω του διαδικτύου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας πρόσφατης έρευνας είναι αυτή του Baptist University του Χονγκ Κονγκ, που επίσης έχει κάνει τον γύρω του διαδικτύου και υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα της πόλης του Χονγκ Κονγκ. Το πρόβλημα που ωστόσο προκύπτει από το παραπάνω συμπέρασμα της έρευνας είναι πως στερείτε πλήρως επιχειρημάτων αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται ελλιπής ως προς το επιστημονικό κομμάτι καθώς καμία αναφορά στην μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δεν έχει δημοσιευτεί ως όφειλε.
Αν και το συμπέρασμα της παραπάνω έρευνας εύκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από την κοινή λογική μία πιο εμπεριστατωμένη ανατροπή των παραπάνω συμπερασμάτων μας παραθέτει ο καθηγητής καρδιολογίας του Ωνασείου Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος συστηματικά μαζί με την ερευνητική του ομάδα έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με την τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Ο καθηγητής ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο εξαγωγής των συμπερασμάτων από τους ιθύνοντες της παραπάνω έρευνας, εξηγεί πως η σύγκριση εκπομπής ουσιών ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου με αυτής που προκύπτει από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τουλάχιστον αυθαίρετη καθώς όπως και ένας που στοιχειωδώς γνωρίζει την λειτουργία ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου αντιλαμβάνεται πως καμία μορφή καύσης δεν υπάρχει σε αυτό κατά την χρήση του παρά μόνο ατμοποίηση υγρού αναπλήρωσης. Αυτομάτως τυχόν εκπομπές ουσιών και πόσο μάλλον σύγκριση αυτών με ουσίες μολυσμένου αέρα κάποιας πόλης, απλά δεν ευσταθούν.
Καταλήγοντας στο άρθρο του ο καθηγητής αναφέρει: “Υπάρχουν δύο πιθανότητες: Ή οι επιστήμονες δεν έχουν καμία ιδέα σε τι αναφέρονται ή εσκεμμένα παραπληροφορούν το κοινό. Ακόμα χειρότερα δημιουργούν πανικό στους ατμιστές (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πρώην καπνιστές) με το κίνδυνο να τους κάνουν να υποτροπιάσουν, καπνίζοντας κανονικά τσιγάρα»
Πηγή: http://www.310.gr/blog/