Άντρας που έχασε σχεδόν το μισό του πρόσωπο αποκτά νέο σαγόνι από 3D εκτυπωτή

patient1.jpg

Χειρούργοι χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης κατασκεύασαν ένα τεχνητό σαγόνι για έναν άντρα που κατόρθωσε να επιζήσει μετά από μάχη με τον καρκίνο!

Ο 68χρονος από την Ιντιάνα των ΗΠΑ είχε διαγνωστεί με καρκίνο στη γλώσσα το 1998 και ακολούθησε θεραπεία με ακτινοβολίες, ενώ οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν μεγάλο μέρος της κάτω γνάθου και το «μήλο του Αδάμ», κι έτσι έμεινε ουσιαστικά χωρίς πηγούνι.

Οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα τεχνητό σαγόνι χρησιμοποιώντας οστά από την περόνη, αλλά έκριναν ότι δεν θα ήταν λειτουργικό. Έτσι δημιούργησαν ένα προσθετικό από γύψο και σιλικόνη, που όμως ήταν αρκετά βαρύ και κούραζε τον ασθενή.

patient2.jpg

Τότε ήταν που ο δρ. Travis Bellicchi της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, αποφάσισε να στραφεί στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, για να δημιουργήσει ένα προσθετικό που όχι μόνο ήταν ελαφρύτερο, αλλά και πιο φυσιολογικό στην όψη. Οι δημιουργοί, μάλιστα, κατάφεραν και έφτιαξαν φυσικές άκρες και λεπτομέρειες όπως πόρους δέρματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *