Αντίθετοι στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία η ΠΕΦ

 
Κατά της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Μιλώντας στο newsbeast.gr ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ, Μάρκος Ολλανδέζος, εξηγεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου από κοινού με την υποχρεωτική χορήγηση του φθηνότερου φαρμάκου από τον φαρμακοποιό.


Γιατί είναι κατά οι φαρμακοβιομήχανοι

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ολλανδέζος, το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Κι αυτό διότι θα συνταγογραφούνται ακριβότερα φάρμακα με αποτέλεσμα τις ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά.

«Σύμφωνα με την νομοθεσία, ο γιατρός θα συνταγογραφεί υποχρεωτικά με τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα χορηγεί υποχρεωτικά το φθηνότερο. Άρα, ο ιατρός δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τελικά τι φάρμακο θα πάρει ο ασθενής αφού ο φαρμακοποιός θα χορηγεί υποχρεωτικά το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο. Κάθε φορά δηλαδή που θα εμφανίζεται ένα φάρμακο με χαμηλότερη τιμή, θα πρέπει να αλλάζει η θεραπεία των ασθενών. Αυτό δε μπορεί να συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση των χρονίων ασθενών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ, στέκεται δε στις αρνητικές επιπτώσεις σε ότι αφορά στην ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών.

«Η εμμονή στη λογική του φθηνότερου, με δεδομένο το ήδη χαμηλό επίπεδο των τιμών των φαρμάκων, δημιουργεί κίνητρο ώστε να έρθουν εδώ στη χώρα μας οι φθηνότερες δραστικές που κυκλοφορούν. Πρόκειται για δραστικές που κατά κανόνα παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους με ξεπερασμένη τεχνολογία και μεθόδους παραγωγής, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ότι αφορά στην ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών».

«Θα μπουν φάρμακα υποδεέστερης ποιότητας»

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, καθώς, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της, το σύστημα του ανώνυμου γενόσημου «θα ανοίξει την κερκόπορτα για την εισαγωγή στο σύστημα φαρμάκων υποδεέστερης ποιότητας».

Ο κ. Ολλανδέζος επισημαίνει: «Τα ανώνυμα αυτά φάρμακα δεν είναι δυνατό να τύχουν της εμπιστοσύνης ούτε του ιατρού ούτε του ασθενή. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ιατρός για να προστατεύσει τον ασθενή του, εύλογα θα επιδιώξει να συνταγογραφήσει για την ίδια ένδειξη, ένα επώνυμο φάρμακο που προστατεύεται από πατέντα, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της δαπάνης».

Προσθέτει δε ότι: «Στην ουσία, με την πολιτική αυτή απαξιώνουμε το πλεονέκτημα που έχουν τα γενόσημα φάρμακα. Υιοθετούμε μία πολιτική υποτιθέμενης ενίσχυσης των γενοσήμων, η οποία τελικά στην πράξη οδηγεί στην απαξίωσή τους και μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της δαπάνης. Όπου εφαρμόστηκαν ανάλογες πολιτικές- και εφαρμόζονται στα περισσότερα κράτη- είχε προβλεφθεί μια μακρά περίοδος προετοιμασίας, ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου και του κοινού με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στα γενόσημα φάρμακα. Στη χώρα μας, η προσπάθεια δυστυχώς γίνεται με μόνο κριτήριο τη συμπίεση του κόστους. Μπορεί να υπάρχουν δεδομένοι δημοσιονομικοί στόχοι και υποχρεώσεις όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θέσουμε σε πιθανό κίνδυνο τη θεραπεία των ασθενών.

Στο… μικροσκόπιο οι έλεγχοι του ΕΟΦ

Πολλοί φοβούνται και το τι θα συμβεί με την αθρόα εισαγωγή ανωνύμων γενοσήμων. Κάτι που τονίζει και ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ.

«Η αθρόα εισαγωγή ανωνύμων γενοσήμων, ενδέχεται να οδηγήσει σε υπέρμετρη πίεση το σύστημα των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτουμε σαν χώρα. Η διεθνής εμπειρία ακόμη και σε κράτη με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχων, δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις φάρμακα υποδεέστερης ποιότητας ή ακόμη και πλαστά, μπορούν να παρεισφρήσουν στο σύστημα», λέει.

Και επισημαίνει: «Αν κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει στην Ευρώπη, το θέμα των πλαστών και των υπολειπόμενης ποιότητας φαρμάκων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα σχεδόν όλων των συστημάτων υγείας».

Η διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία κόπτεται για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει πάνω από το 50% της εγχώριας αγοράς με ποιοτικά φάρμακα, φάρμακα που κυκλοφορούν απροβλημάτιστα εδώ και δεκαετίες τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές.

«Εδώ αφήνουμε αναξιοποίητη μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία, τη στιγμή που η ανάπτυξη φαίνεται να αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή κρίση». Το σύστημα που προωθείται, αυτό της υποχρεωτικής επιλογής του φθηνότερου γενόσημου υποχρεώνει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε άνισο ανταγωνισμό με τους μεγαλοεισαγωγείς.

«Πρόκειται για ένα εντελώς αντιαναπτυξιακό μέτρο», σημειώνει ο κ. Ολλανδέζος. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει ένα υψηλό κόστος συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Όμως η διασφάλιση της ποιότητας, αποτελεί για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επένδυση. Το κόστος μπορεί να είναι υψηλό αλλά αυτό είναι και το διαβατήριό μας με το οποίο εξάγουμε σήμερα σε πάνω από 80 χώρες του κόσμου», επισημαίνει ο κ. Ολλανδέζος, καταλήγοντας: «Εμείς λοιπόν λέμε όχι στην υποχρεωτική συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση τη δραστική ουσία.

Πρόκειται για καταστροφική επιλογή η οποία συνεπάγεται πρώτον, πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δεύτερον, αύξηση της δαπάνης επειδή η συνταγογράφηση θα μετατοπιστεί στα ακριβότερα φάρμακα και τρίτο, καταστροφή του παραγωγικού ιστού».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *