Αντιπαράθεση Λουράντου-Τούντα για τα φάρμακα

 
Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση για τα φάρμακα από τους αρμόδιους φορείς με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο να καταγγέλλει, ότι «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε αναντικατάστατα φάρμακα».


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας αποκάλυψε ότι «300 φαρμακοποιοί εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό παράνομα»

Ο κ. Λουράντος μεταξύ άλλων είπε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι: « Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι άδεια μόνο τα ράφια των φαρμακείων, αλλά και των νοσοκομείων. Έχω τιμολόγιο στα χέρια μου μεγάλης εταιρείας που έδωσε μόνον ένα κουτί σε φαρμακαποθήκη. Θα σας πω ότι εδώ και τρεις μήνες, μεγάλη εταιρεία που φέρνει φάρμακο για την επιληψία, σταματά να το φέρνει.

Υπάρχει νόμος που λέει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο, όταν υπάρχει έλλειψη σε ένα φάρμακο, να το εισάγει. Αλλά τι γίνεται; Πάει και το βρίσκει στην Ε.Ε. σε τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή και η απάντηση είναι ότι «θα γίνουμε ρεζίλι». Λέει «μειώσαμε τις τιμές στα φάρμακα για να το εισάγουμε σε πολλαπλάσια τιμή»;

Έχω στα χέρια μου έγγραφο του ΕΟΦ που λέει ότι η εταιρεία τάδε σταματά από τις 28 Φεβρουαρίου να εισάγει συγκεκριμένα φάρμακα στην Ελλάδα. Και απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ετοιμάζονται και άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο».

Ο κ. Τούντας με τη σειρά του είπε: «Ελλείψεις υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή, στην αγορά υπάρχουν 12.500 φάρμακα και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των φαρμακευτικών συλλόγων μάς αναφέρουν ελλείψεις για περίπου 200 προϊόντα. Η απόσυρση των φαρμάκων από την αγορά είναι δικαίωμα κάθε εταιρείας και όταν έχουμε 12.500 φάρμακα, κάποιο αποσύρεται νόμιμα από την αγορά. Βέβαια, παρουσιάζεται μια έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα, διότι όταν έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, είναι φυσικό κάποιες εταιρείες να τις συμφέρει να μην κυκλοφορεί το προϊόν τους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει, όμως, αυτός ο πανικός που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Λουράντος.

Μέσα σ’ αυτή την έλλειψη που δημιουργείται τεχνηέντως, εμπλέκονται και πολλά φαρμακεία του συλλόγου του κ. Λουράντου. Διότι στις έρευνες που κάνει ο ΕΟΦ για τις εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα που είναι παράνομες, εμπλέκονται τουλάχιστον 300 φαρμακεία που έχουμε εντοπίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αντί να δίνουν τα φάρμακά τους σε Έλληνες ασθενείς, τα δίνουν σε ενδιάμεσες εταιρείες και φαρμακαποθήκες για να τα εξάγουν στο εξωτερικό. Τα έχουμε εντοπίσει αυτά τα φαρμακεία, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου, έχει εμπλακεί το ΣΔΟΕ και οι επιθεωρητές Υγείας και σύντομα θα ζητήσουμε απολογία από αυτούς τους φαρμακοποιούς για να προχωρήσει η επιβολή κυρώσεων».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *