Αντιοξειδωτικά τρόφιμα για να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες

 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα παραγόντων που επιβαρύνουν τον οργανισμό με βλαβερές ουσίες και οι οποίες ευθύνονται για την δημιουργία διαφόρων νοσημάτων. Η ατμοσφαιρική μόλυνση, το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία, το φαγητό σε ταχυφαγία, το έντονο στρες είναι παράγοντες που προκαλούν αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό και κατ’ επέκταση ευθύνονται για την παραγωγή βλαβερών ουσιών όπως π.χ ελεύθερες ρίζες.


Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικά ασταθή μόρια που είτε βρίσκονται στον οργανισμό λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός τσιγάρου, υπερέκθεση στον ήλιο, είτε δημιουργούνται φυσικά από κάποιες χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό μας. Ο ίδιος ο οργανισμός του ατόμου έχει φτιαχτεί ώστε να εξουδετερώνει αυτές τις βλαβερές ουσίες από μόνος του αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συσσωρεύονται πολύ αυξημένες ποσότητες που αδυνατεί ο οργανισμός να τις αντιμετωπίσει. Οι ελεύθερες ρίζες σε αυξημένες ποσότητες καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων, προκαλούν καρκινώματα, πρόωρο γήρας κλπ.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκληθούν και από την κατανάλωση βλαβερών τροφών όπως τυποποιημένες τροφές, τηγανισμένα τρόφιμα και φαγητά ψημένα στα κάρβουνα. Η προστασία από αυτές τις ελεύθερες ρίζες είναι σημαντική γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι προαναφερθέντες παράγοντες που τις προκαλούν ενώ θα πρέπει να γίνεται αυξημένη κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών από την διατροφή.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α, το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, το λικοπένιο κλπ δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά προάγουν την υγεία της καρδίας και τέλος έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση.

Πηγές αντιοξειδωτικών:
Βιταμίνη Α: αβγό, γάλα και γαλακτοκομικά προιόντα, συκώτι, ιχθυέλαια
Β-καροτένιο: καρότα, ροδάκινα, βερίκοκα, σπανάκι και πεπόνι cantaloupe.
Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, καρπούζι, φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο και κουνουπίδι
Βιταμίνη Ε: φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο
Σελήνιο: κρέας, συκώτι και θαλασσινά
Λικοπένιο: ντομάτα και καρπούζι

Συνεπώς, η θωράκιση του οργανισμού ενάντια στις βλαβερές ουσίες θα πρέπει να βασίζεται στη κατανάλωση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια εγγυάται την επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Καπνιστές, άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και άτομα που δουλεύουν σε βιομηχανίες με χημικά προιόντα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή για την αποτοξίνωση του οργανισμού τους μπορούν να συμβουλευτούν διατροφολόγο για τον σωστό σχεδιασμό του διατροφολογίου τους.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *