Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με αιμορροΐδες, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύνολο αγγείων (ή διαφορετικά: «αιμορροϊδικό πλέγμα») που τροφοδοτούν με αίμα το κατώτερο ορθό (το τελικό τμήμα του εντέρου) και τον πρωκτό.
Οι αιμορροΐδες αποτελούνται από τις αιμορροϊδικές αρτηρίες που τροφοδοτούν την περιοχή με αίμα και από τις αιμορροϊδικές φλέβες που απομακρύνουν το αίμα από την περιοχή. Καλύπτονται από βλεννογόνο (το ενιαίο εσωτερικό στρώμα του ορθοπρωκτικού σωλήνα και του υπόλοιπου εντέρου) και λειτουργούν προστατευτικά. Πιο αναλυτικά, κατά την αφόδευση η διέλευση των κοπράνων πιέζει το εντερικό τοίχωμα, με αποτέλεσμα την αύξηση πίεσης εντός των αιμορροϊδικών αρτηριών και την ακόλουθη διόγκωση των σύστοιχων φλεβών. Με αυτόν το μηχανισμό η διέλευση των κοπράνων γίνεται επάνω στις ευένδοτες διογκωμένες αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες έχουν τον ρόλο «μαξιλαριών» και έτσι προστατεύουν το βλεννογόνο από πιθανό τραυματισμό.
Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια; Πού οφείλεται και πώς προκαλείται;
Η νόσος των αιμορροϊδικών αγγείων ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Ως γενεσιουργός αιτία αυτής της πάθησης θεωρείται η αιμορροϊδική υπέρταση, η οποία προκαλείται από την υψηλή ροή αίματος στις αιμορροϊδικές αρτηρίες.
Πώς δημιουργείται η νόσος;
Η αιμορροϊδική υπέρταση οδηγεί σε παραμονή του αίματος εντός των αιμορροϊδικών φλεβών. Το λιμνάζων αυτό αίμα προκαλεί με τη σειρά του διόγκωση των φλεβών, δηλαδή τους αιμορροϊδικούς όζους και έχει ως αποτέλεσμα το οίδημα των αιμορροϊδικών όζων με ακόλουθη χαλάρωση του ιστού που συγκρατεί τις αιμορροϊδικές φλέβες στη θέση τους. Όλα αυτά οδηγούν σε πρόπτωση (επιπροβολή των όζων εκτός του πρωκτού), ή / και σε αιμορραγία.
Ποια τα αίτια;
Ως αίτιο θεωρείται οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί άμεσα ή έμμεσα αύξηση της αιμορροϊδικής αρτηριακής πίεσης. Το άγχος προκαλεί δυσκοιλιότητα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα επιτείνει το σπασμό του πρωκτικού σφιγκτήρα και θεωρείται ως η κύρια αιτία δημιουργίας αιμορροϊδοπάθειας στον σύγχρονο κόσμο.
Συμπτώματα
Ο ασθενής συνήθως αναζητεί Ιατρική βοήθεια, μόνο όταν η αιμορροϊδοπάθεια εμφανίσει συμπτώματα. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
– Αιμορραγία
– Άλγος
– Πρόπτωση
– Κνησμός
– Αποβολή βλέννης
Διάγνωση
Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και την λεπτομερή κλινική εξέταση από Γενικό Χειρουργό.
Θεραπεία
Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί πάθηση, η οποία από τη στιγμή που πρωτοεμφανίζεται, εξελίσσεται συνεχώς προς το χειρότερο. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει αναστροφή της νόσου, ενώ αθεράπευτη οδεύει προς το τελικό στάδιο. Τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα δυστυχώς αποτελούν προσωρινά μέτρα, διότι η νόσος υποτροπιάζει και προοδευτικά εξελίσσεται προς το χειρότερο. Η συντηρητική θεραπεία αναστέλλει τα συμπτώματα μόνο προσωρινά, έως το επόμενο επεισόδιο.
Η αιμορροϊδική νόσος θεραπεύεται οριστικά μόνο με χειρουργική επέμβαση.
Όπως λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε η χειρουργική θεραπεία είναι εξαιρετικά επώδυνη και συχνά η αιμορροϊδοπάθεια υποτροπιάζει. Αυτό βέβαια ίσχυε μέχρι πρόσφατα, καθώς οι νεότερες θεραπείες έχουν μηδενικό ή πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπής και δεν επιφέρουν πόνο στον χειρουργημένο ασθενή. Η ιδανική επέμβαση θα ήταν αυτή που θα καταπολεμούσε στη ρίζα του το αίτιο της αιμορροϊδοπάθειας, δηλαδή την αιμορροϊδική αρτηριακή υπέρταση, δε θα δημιουργούσε τραυματικές επιφάνειες και άρα δε θα προκαλούσε πόνο και δε θα χρειάζονταν μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση, δε θα ενείχε τον κίνδυνο σηπτικών επιπλοκών, θα είχε μικρή πιθανότητα υποτροπής και θα επέτρεπε στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του και τις καθ’ ημέρα συνήθειες του, εξασφαλίζοντας του μία φυσιολογική ζωή. Η νεότερη θεραπεία βασίζεται στην ανεύρεση και καταγραφή του αιμορροϊδικού πλέγματος με ακριβή μέθοδο υπερήχων και στη θεραπεία, τόσο των αρτηριών, όσο και των φλεβών με Laser. Αποτελεί δε, αναίμακτη επέμβαση στην οποία δεν χρησιμοποιούνται ράμματα, δεν διενεργούνται τομές και δεν επιφέρει πόνο. Ως αποτέλεσμα έχει τη διακοπή της ροής του αίματος προς τους αιμορροϊδικούς όζους (φλέβες) με αποτέλεσμα να ατροφήσουν και να συρρικνωθούν λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας τους με αίμα.
Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία που διαρκεί 15 – 30 λεπτά, δε δημιουργεί τραυματικές επιφάνειες (τεχνική χωρίς τομές, ή εγκαύματα), δε χρήζει μετεγχειρητικής φροντίδας (π.χ. καθημερινών πλύσεων, τοποθέτησης τοπικών φαρμάκων κλπ), ούτε ιατρικής παρακολούθησης, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών μετά την εφαρμογή της τεχνικής είναι αμελητέος. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Έτσι, ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από λίγες ώρες από την επέμβαση, μπορεί να κάνει μπάνιο άμεσα, ενώ πλέον οι κενώσεις είναι φυσιολογικές και ανώδυνες.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, ότι μπορεί να διενεργηθεί ανάταξη της πρόπτωσης με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Aθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός, κιν.: 697 222 2200 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.adlaser.gr